100 dagen tot Volvo Ocean Race Finish Den Haag

Over 100 dagen legt de Volvo Ocean Race-vloot aan in de haven van Scheveningen. Het is voor het eerst dat de Volvo Ocean Race, de zwaarste zeilrace ter wereld, in Nederland finisht. Van 24 juni tot en met 1 juli wordt in Den Haag rond de aankomst van de race een groot aantal festiviteiten georganiseerd.

Tijdens een drukbezochte persconferentie in Nieuwspoort presenteerde de organisatie vrijdagmorgen de plannen voor het evenement in Den Haag. Karsten Klein, wethouder stedelijke economie, zorg en havens, kijkt uit naar de aankomst van de vloot in zijn stad. "Wat mij betreft is het aftellen begonnen. Vanaf nu varen ze echt onze kant op."

Klein: "Ik ben al sinds lange tijd heel enthousiast over de Volvo Ocean Race. Dit is groter dan het WK hockey en het WK beachvolleybal, dat we ook in Den Haag hebben gehouden. Groter ook dan de start van de Tour de France. We werken als gemeente samen met TIG Sports, met de organisatie van de Volvo Ocean Race en vele Haagse ondernemers. Tweehonderd jaar geleden is het toerisme in Scheveningen ontstaan, twee eeuwen later wordt dit een Feest aan Zee, voor iedereen!’’

Hoogtepunt

De vloot van de Volvo Ocean Race is momenteel nog, letterlijk, aan de andere kant van de wereld. Zondag start in Auckland de etappe naar het Braziliaanse Itajaí, een monstertocht van 7600 mijl die de zeven boten onder meer langs Kaap Hoorn stuurt. Vervolgens wordt nog aangelegd in Newport, Cardiff en Gothenburg. Op 24 juni is de haven van Scheveningen de Ultieme Bestemming, voor de zevende deelnemende boten in de Volvo Ocean Race.Vanuit Auckland keken de zeilers Annemieke Bes, Carolijn Brouwer en Bouwe Bekking alvast vooruit naar hun ‘thuiskomst’. Via een straalverbinding toonden ze zich klaar voor de volgende etappe naar het Braziliaanse Itajaí, maar keken ze vooral enthousiast vooruit naar de aankomst in Den Haag.

Annemieke Bes, die met Sun Hung Kai/Scallywag de etappe van Melbourne naar HongKong won, denkt dat het hoogtepunt van de race nog moet komen. "Den Haag is niet voor niets The Ultimate Destination. Ik reken sowieso op een heleboel spandoeken met mijn naam erop," zei Bes gekscherend. "Maar buiten dat, het wordt volgens mij één gigantisch feest in Den Haag. Ik merk nu al aan zoveel mensen om me heen dat er veel betrokkenheid is, iedereen kijkt er echt naar uit. En weet je, 100 dagen, dat gaat snel hoor. Voor ik het wist waren we in HongKong en nu alweer in Auckland.’’

Carolijn Brouwer – met Dongfeng Race Team serieuze kandidaat voor de eindzege in de Volvo Ocean Race - kent Scheveningen op haar duimpje, ze heeft er een appartement. "Ik verwacht een waanzinnig groot feest. Niet alleen ik, maar alle zeilers die de vorige editie gevaren hebben en die pitstop hebben meegemaakt, praten daar nu nog steeds over. Als dat een voorproefje was van wat er straks gaat komen, dan verwachten wij heel erg veel."

Bouwe Bekking, schipper van Team Brunel, heeft ook goede herinneringen aan de pitstop van de Volvo Ocean Race in Den Haag in 2015. "Toen al werden alle beloften waargemaakt. Als ik de plannen van nu zie, dan kan ik me voorstellen dat het een groot feest wordt.’’ Bekking merkte de afgelopen week in Auckland hoezeer de zeilsport in Nieuw-Zeeland leeft. "Nederland hoeft daar niet voor onder te doen."

400.000 bezoekers

Er worden tussen 24 juni en 1 juli ruim 400.000 bezoekers in Den Haag verwacht. De toegang is alle dagen gratis. Niels Markensteijn, managing director van TIG Sports, gaf een inzicht in het programma dat Den Haag in samenwerking met TIG Sports organiseert. Rond de Volvo Ocean Race – die onder meer voor de kust van Scheveningen ook nog een In-Port Race en Pro-Am Races – houdt, wordt op het strand een groot Race Village ingericht. Ook in de Eerste en Tweede Haven zijn tal van activiteiten.Er wordt onder meer een aantal zeilgerelateerde side-events georganiseerd. Het EK Optimist, NK zeeroeien en Red Bull Foiling zorgen voor de extra wedstrijdsportieve componenten, een Innovation Pavilion biedt inzicht in de maritieme innovaties uit de Haagse regio. In samenwerking met het Watersportverbond krijgen gedurende de week 8000 kinderen de mogelijkheid kennis te maken met de zeilsport via Optimist on Tour. Via het scholenprogramma Proef de Zee zijn nu al ruim 300 scholen actief bezig met de Volvo Ocean Race.