Ajax en Sandals Resorts slaan handen ineen

Ajax, Sandals Resorts (SRI) en haar foundation, lanceren een programma dat visnetten uit de oceaan en plastic afval op creatieve wijze omtovert tot kleurrijke voetbaldoeltjes. Het Future Goals-programma – met als doel het empoweren van kinderen door middel van voetbal - luidt het begin in van een samenwerking tussen Ajax en SRI, dat een nieuw resort op Curaçao opent. Momenteel maakt Ajax een reis naar het eiland.

Via het zogeheten Future Goals programma ontvangen basisscholen op het Nederlands-Caribische eiland voetbalmaterialen, aangevuld door een sportief lesaanbod, dat is ontwikkeld in samenwerking met Ajax-coaches.
Future Goals is een initiatief dat kinderen aanzet tot voetballen, middels duurzaam geproduceerde materialen. Het programma begint met het aanbieden van de juiste voetbalspullen - goals en ballen - en wordt vervolgens per regio of eiland ontwikkeld op basis van de lokale behoeften. Future Goals start in Curaçao, met als uiteindelijke doel het programma door het hele Caribisch gebied uit te rollen.

Op Curaçao werken Ajax, SRI en de Sandals Foundation samen om alle basisscholen op het eiland te voorzien van Future Goals, aangevuld door een bijbehorend lesprogramma, wat ontwikkeld is in samenwerking met Ajax-coaches. Het acht weken durende programma gebruikt de kracht van voetbal om kinderen sportieve én sociale vaardigheden bij te leren. Hierbij is er speciale aandacht voor het belang van goed zorgen voor het eiland en de mensen om je heen. Future Coaches, lokale jongeren die worden opgeleid door Ajax-coaches, verzorgen het programma op de scholen. Het programma wordt afgesloten met een voetbaltoernooi, waarbij alle deelnemende scholen op het eiland het tegen elkaar opnemen.

Future Goals zet zich ook buiten de scholen in om waarde toe te voegen aan de lokale gemeenschap. Zo werkt het programma samen met het in Curaçao gevestigde Limpi, een plastic-recyclingbedrijf dat de productie van de doeltjes verzorgt. Deze worden volledig vervaardigd uit oude visnetten en plastic afval. Daarnaast zijn de jongeren, die worden opgeleid tot Future Coaches, geselecteerd door Favela Street, een stichting die de kracht van voetbal gebruikt om lokale jongeren tot rolmodellen te maken.

Impactvolle voetbalprogramma's

Edwin van der Sar: “Ajax heeft als missie om de toekomst van voetbal op wereldwijd niveau kracht bij te zetten. Dit begint bij onze jeugd, de volgende generatie. Daarom doen we er alles aan om toekomstige generaties te inspireren. Samen met SRI en de Sandals Foundation kijken we er naar uit om impactvolle voetbalprogramma's voor kinderen op Curaçao en de rest van het Caribisch gebied op te zetten, om te beginnen hier op het MGR Niewindt College op Curaçao.”

Heidi Clarke, uitvoerend directeur van de Sandals Foundation: ''Future Goals ondersteunt op perfecte wijze Sandals’ ambitie om de eilanden in het Caribisch gebied te versterken. Via onze filantropische tak, de Sandals Foundation, en onze kernpijlers onderwijs, milieu en gemeenschap. Onszelf onderdeel maken van de lokale gemeenschap is altijd een belangrijk uitgangspunt geweest bij het uitrollen van Sandals Royal Curaçao. Dit is een nieuw eiland voor Sandals en dat zien we als een kans om onze sociale impact te vergroten. Deze unieke samenwerking met Ajax is een uiting van onze belofte aan toekomstige generaties.”

Jeanne Hellburg, schoolhoofd van basisschool MGR. Niewindt College, mocht de eerste Future Goals in ontvangst nemen: “Je ziet en voelt echt wat voetbal voor de kinderen betekent; geef ze een bal en een doel, en niets anders lijkt er meer toe te doen. Future Goals is een geschenk voor ons en alle kinderen op deze school.”