Geen overheidssubsidie voor Formule 1 in Nederland

Het kabinet betaalt niet mee aan een Formule 1-race in Nederland. De financiering van de race op circuit Zandvoort kan volgens minister Bruins bij elkaar gebracht worden via sponsoring door bedrijven en de verkoop van tickets.

De organisatoren hadden om een jaarlijkse overheidsbijdrage gevraagd van 5 miljoen euro. Minister van sport Bruno Bruins zegt in een brief aan de Tweede Kamer dat de Formule 1 in handen is van een groot Amerikaans beursgenoteerd bedrijf, Liberty Media. “Het kabinet is van mening dat een rijksbijdrage daarom niet nodig, noch gerechtvaardigd is.”
Opvallend is dat Bruins zegt dat een aantal grote Nederlandse bedrijven belangstelling heeft om de komst van Max Verstappen en zijn collega's naar Zandvoort te sponsoren.

Het geld dat het kabinet voor sport heeft vrijgemaakt, besteedt Bruins liever aan bijvoorbeeld sporten en bewegen voor kinderen. Omdat Formule 1 elk jaar terugkeert, kan er ook geen geld uit het potje voor eenmalige sporttoernooien worden bijgelegd. Het kabinet is wel bereid steun te verlenen om vergunningen en dergelijke in orde te maken.

Het missen van de 5 miljoen euro is een streep door de rekening van de organisatie in Zandvoort. Voor 31 maart moet de financiering rond zijn om volgend jaar een plek op de race-kalender te krijgen. Inmiddels is men bij het circuit in Assen weer wat optimistischer gestemd. Het TT Circuit heeft het kabinet niet om financiële steun gevraagd en zegt dat de financiering in Assen al rond is.