KNHB en 360SportsIntelligence brengen samen hockeybeelden naar fans

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) en 360SportsIntelligence zijn een vierjarige samenwerking overeengekomen. Samen streven de twee partijen er naar het breedtehockey op de verenigingen digitaal toegankelijker te maken en hockeybeelden aan een breder publiek te kunnen tonen dan tot nu toe mogelijk is.

Onderdeel van de overeenkomst tussen de KNHB en 360SportsIntelligence vormt de mogelijkheid voor verenigingen om met ingang van het nieuwe hockeyseizoen ook via de app van het hockeyplatform hockey.nl livebeelden en samenvattingen te tonen. Daartoe stelt de KNHB haar officiële standenmotor ter beschikking.

Op het moment dat de beide partijen hun samenwerking aangaan, werkt bijna 20% van de hockeyverenigingen in Nederland al met het systeem van 360SportsIntelligence. Zij gebruikten de beelden van de automatische camera’s van het Enschedese bedrijf voor analysedoeleinden en verspreidden via eigen kanalen doelpunten, samenvattingen en livestreams. Door de overeenkomst tussen de KNHB en 360SportsIntelligence kan de vereniging nu ook bepalen beelden door te zetten naar de app van het landelijke hockeyplatform hockey.nl. Elke vereniging is en blijft te allen tijde eigenaar van de gemaakte beelden en bepaalt zelf of, en welke beelden zij deelt.

De KNHB en 360SportsIntelligence hebben niet alleen de ontwikkeling van de hockeysport maar ook de privacy van de hockeyers hoog in het vaandel staan. Zoals aangegeven blijven de verenigingen eigenaar van de beelden. Daarnaast werkt 360SportsIntelligence met een duidelijk privacypakket waarin bijvoorbeeld veel aandacht wordt besteed aan het informeren van leden en bezoekers van verenigingen over potentiële opnames. Bovendien kan de vereniging per wedstrijd eenvoudig instellen of er wel of geen opnames gemaakt worden en werkt het systeem met een duidelijke rol- en rechtenstructuur. Verenigingen geven met ingang van het nieuwe seizoen daarom zelf aan of beelden met hockey.nl gedeeld kunnen worden.

Onderdeel van de ondertekende samenwerking is een introductieaanbod voor verenigingen. Verenigingen die voor 1 augustus 2021 een offerte accepteren van 360SportsIntelligence ontvangen twee extra camera’s. Met deze camera’s is het mogelijk de zogenaamde basisopstelling uit te breiden zodat de beelden vanuit meer hoeken gemaakt kunnen worden. De waarde van dit aanbod is €500 per vereniging. De KNHB heeft bovendien besloten de financiële component uit deze overeenkomst direct te investeren in de ontwikkeling van deze samenwerking zodat de verenigingen daar van kunnen profiteren.

Vergroten bereik van hockeysport

Erik Gerritsen, algemeen directeur KNHB, is verheugd over de overeenkomst. “We zijn bijzonder blij met deze samenwerking. We merken dat het bekijken van live beelden en samenvattingen van hockeywedstrijden een grote vlucht neemt. We zochten een partij waarmee we die ontwikkeling op een verantwoorde wijze kunnen stimuleren. Samen met 360SportsIntelligence zetten we nu deze stap om onze verenigingen te helpen beelden te maken en deze op correcte wijze te distribueren. Zo kunnen we met elkaar nog meer hockeyfans bereiken. En, niet onbelangrijk voor de financiering van onze sport, ook de zichtbaarheid van bijvoorbeeld sponsoren die aan de verenigingen verbonden zijn, neemt door de koppeling met ons landelijke platform hockey.nl toe.”

Ook Frank Maathuis, directeur van 360SportsIntelligence en een van de oprichters, is enthousiast over de samenwerking. “Talentontwikkeling, passie voor sport en innovatie dat is waar 360SportsIntelligence voor staat. Door onze samenwerking met de KNHB zetten we een volgende stap in het realiseren van onze droom: het in beeld brengen van alle hockeywedstrijden in Nederland. Voor analyse, entertainment én om clubs extra kanalen te bieden voor sponsoring”.