‘Nederland heeft een ProTeam nodig’-campagne gelanceerd

Het Nederlandse wielrennen heeft na het wegvallen van Roompot-Charles Cycling Team nog maar één professionele wielerploeg boven het Continentale niveau: Team Jumbo-Visma. BEAT Cycling en Het is Koers! hebben het initiatief genomen tot een onafhankelijke campagne met als doel om te laten zien hoeveel enthousiasme en draagvlak er in Nederland is voor een of meerdere ProTeams.

“Maar een wielerploeg boven het Continentale niveau is schrikbarend weinig voor een wielerland met 17 miljoen inwoners, miljoenen wielrenners en zóveel talent”, zeggen de initiatiefnemers. “Daarom moet er minimaal één, maar het liefst meerdere, Nederlandse ProTeams komen die zich vestigen tussen de continentale teams en Team Jumbo-Visma. Een ploeg die kan meedoen op het hoogste niveau van de wielersport, maar die ook dient als haalbare volgende stap voor talentvolle Continentale renners zoals Taco van der Hoorn, Oscar Riesebeek en Jan-Willem van Schip.”

Sinds het einde van Roompot-Charles Cycling Team in 2019, is het gat in de Nederlandse wielersport niet meer opgevuld met een nieuw Nederlands ProTeam. Hierdoor is er een onnatuurlijk gat ontstaan tussen het ploegen op het Continentale niveau (zoals BEAT Cycling, ABLOC Cycling Team en Metec Solarwatt p/b Mantel) en WorldTour niveau (Team Jumbo-Visma).

Dit gaat volgens de initiatiefnemers ten koste van de doorontwikkeling van talent. “Met een Nederlands ProTeam ontstaan er meer kansen voor Nederlandse wielrenners om zichzelf te meten en tonen in de aansprekende wedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. Hiermee neemt ook de zichtbaarheid van het professionele wielrennen in Nederland toe. Een ProTeam is daarmee een belangrijke inspiratiebron voor de jeugd om ook voor de fiets te kiezen.”

Via een aparte campagnepagina worden stakeholders van elke orde en grootte uitgenodigd zich achter deze onafhankelijke boodschap te voegen. Op die manier moet duidelijk worden dat een grote hoeveelheid fans, liefhebbers, merken en organisaties vinden dat Nederland een ProTeam verdient. Iedere betrokkene kan zijn of haar stem achterlaten via de campagnepagina www.nederlandheefteenproteamnodig.nl .

De actie wordt al ondersteund door prominenten als Maarten Tjallingii, Taco van der Hoorn, Jean-Paul van Poppel, Theo Bos en Leo Alkemade. Daarnaast wordt de actie mede ondertekend door onder andere KOGA, AGU, FFWD, Wahoo Benelux, Riwal, Justlease en De Rode Lantaarn podcast. De intentie is om zoveel mogelijk medestanders te verenigen, via de pagina en middels de hashtag #NLProTeam.

Maarten Tjallingii: "Ik ben prof geworden dankzij dit niveau. Door als ProTeam-renner de Ronde van België te winnen, ontstond voor mij de route hogerop. Als ik meteen naar de WorldTour had moeten gaan, was ik waarschijnlijk niet direct profrenner geworden. Zonder de stap naar ProTeam had ik nooit de Ronde van België gewonnen of de Tour de France gereden."

Taco van der Hoorn: "Zonder Roompot was de kans klein geweest dat ik professioneel wielrenner zou worden. Ik was niet het grootste talent bij de jongeren categorie en ik had een kans in een procontinentale niveau nodig om mij verder te ontwikkelen als renner, direct de stap naar de worldtour maken was toen te groot. Ik denk dat dat voor een grote groep renners geldt en het zou goed zijn voor veel jonge renners als die tussenstap er zou zijn."