Nederlandse sportsponsor O'sonyq failliet

De Nederlandse sportdrankfabrikant O'sonyq, dat afgelopen jaren bij een groot aantal buitenlandse voetbalclubs en Nederlandse sportorganisaties sponsor is geworden, is vorige maand failliet verklaard. Vitesse is inmiddels een rechtszaak gestart.

O'sonyq werd in 2018 opgericht. Via sponsorships met onder andere verschillende grote voetbalclubs zoals Juventus, AS Monaco, VfL Wolfsburg, Everton, West Ham United en Glasgow Rangers werd het merk op de kaart gezet. In Nederland werd O’sonyq sponsor van de Nederlandse zwembond en judobond, voetbalclubs Vitesse, FC Volendam, FC Den Bosch en FC Dordrecht, en van tennisster Kiki Bertens. Ook sloot de sportdrankfabrikant een driejarig contract met de Johan Cruyff Foundation. Uit onderzoek door RTL Z blijkt dat O'sonyq eind 2019 echter in de problemen kwam. Volgens de jaarrekening van het bedrijf was het eigen vermogen eind dat jaar ruim 1 miljoen euro negatief.

Uiteindelijk werd een faillissement aangevraagd door twee schuldeisers, waaronder de Johan Cruyff Foundation. Directeur Niels Meijer van de Johan Cruyff Foundation bevestigt bij RTLZ betrokken te zijn geweest bij de faillissementsaanvraag. "Niet omdat wij de illusie hebben nog iets van het toegezegde geld terug te zien, maar om een statement te maken. Zo ga je niet met samenwerkingen om. We balen er flink van dat de afspraken nooit zijn nagekomen."
De directeur wil niet zeggen hoeveel de Johan Cruyff Foundation nog van de sponsor tegoed heeft. "Dat maken we nooit openbaar. Maar ik kan wel zeggen dat het om een substantieel bedrag gaat."

Inmiddels heeft Vitesse een rechtszaak aangespannen tegen het failliet verklaarde sportdrankenmerk. Vitesse ging in 2019 de samenwerking aan met O'sonyq waarbij het bedrijf te zien zou zijn op de trainingskleding van de club. Dit seizoen is het merk verdwenen en is de positie overgenomen door Clean Mat. Het zou bij Vitesse om een bedrag van 50.000 euro gaan.

Foto: Vitesse