Postcode Loterij betreurt artikel Follow The Money

De Postcode Loterij laat in een reactie weten dat het de inhoud betreurt van het artikel dat zaterdag 23 februari is gepubliceerd door Follow the Money over de sponsoring door Qurrent van Feyenoord en de rol van Boudewijn Poelmann.

“Wij herkennen ons niet in het beeld dat geschetst wordt van de wijze waarop de Postcode Loterij werkt en hoe de besluitvorming verloopt rond de schenkingen aan de goede doelen”, zegt de loterij in een reactie. “Meer in het bijzonder aan Stichting DOEN, het verdeelfonds van de loterij, waar ook een deel van de schenkingen vanuit de loterij naar toegaat. De financiële bijdrage van de Postcode Loterij aan de ruim 100 goededoelen organisaties voor een groene, rechtvaardige wereld, waaronder aan Stichting DOEN, wordt op basis van een zorgvuldige procedure jaarlijks goedgekeurd door een onafhankelijke Raad van Commissarissen.”

Het onderzoeksplatform Follow The Money suggereerde afgelopen zaterdag dat er sprake is van belangenverstrengeling bij Postcode Loterij-oprichter en Feyenoord-fan Boudewijn Poelmann in de hoofdsponsoring door groene energie leverancier Qurrent, dat is opgericht met geld van Stichting DOEN dat op zijn beurt het geld krijgt van de Postcode Loterij, van Feyenoord. Daarbij zou Poelmann de directie van Qurrent zelfs onder druk hebben gezet om de sponsoring aan te gaan. In totaal gaat het om een vierjarige bijdrage van circa 4,5 miljoen per jaar aan Feyenoord. Qurrent is overigens inmiddels overgenomen door Greenchoice en verdwijnt na dit seizoen van het shirt van Feyenoord.

Energie

Stichting DOEN heeft van de Postcode Loterij in 2011 een grote bijdrage ontvangen voor de oprichting van een 100% groen energiebedrijf, Qurrent. Om de energietransitie te versnellen steunt Stichting DOEN ook 30 andere duurzame energie- initiatieven en bedrijven alleen al in Nederland. Zo heeft DOEN de start mede mogelijk gemaakt van The New Motion (overgenomen door Shell) en Orange Gas (overgenomen door Meewind). DOEN heeft ook de ontwikkeling mogelijk gemaakt van Nederland Isoleert dat overgenomen is door Essent.

Martijn van Klaveren, woordvoerder Nationale Postcode Loterij: “De Postcode Loterij heeft met haar schenking aan Stichting DOEN het gebruik van 100% groene energie willen stimuleren. En dat is hard nodig. Nederland steunt de fossiele industrie met 7,6 miljard euro per jaar (bron: Overseas Development Institute en Climate Action Network Europe). Tegelijkertijd is Nederland wat betreft het gebruik van groene energie op Luxemburg na de slechtste van Europa. Qurrent heeft er met hulp van Stichting DOEN hard aan getrokken om in een drukke markt een plek te veroveren en heeft met 120.000 klanten laten zien dat veel Nederlanders groene energie willen afnemen. Al 5 jaar is Qurrent door de Consumentenbond uitgeroepen tot meest groene energieleverancier. Inmiddels is Qurrent verkocht aan Greenchoice. Door deze samenbundeling van groene energiebedrijven kan de groep mensen die groene energie afneemt uitgroeien tot een stevige speler in de markt die een belangrijke bijdrage levert aan verbetering van ons leefklimaat. De Postcode Loterij beschouwt daarom dit project als een succes.”

Het artikel doet het voorkomen alsof de directie-voorzitter van de Postcode Loterij, Boudewijn Poelmann, een belang zou hebben gehad bij de sponsorovereenkomst die Feyenoord indertijd sloot met Qurrent. Feyenoord had uiteraard de mogelijkheid om ook voor andere partijen te kiezen. Van Klaveren: “Wij hebben uitgelegd hoe het is gegaan; Boudewijn Poelmann zag een kans voor Qurrent om een grote stap te maken in naamsbekendheid. Hij heeft Qurrent daarop geattendeerd. Bij de gesprekken en de besluitvorming over een mogelijke overeenkomst was hij niet aanwezig.”

Het artikel wekt volgens de Postcode Loterij de suggestie dat besluitvorming bij de Postcode Loterij en Stichting DOEN niet juist verloopt. “Hiervan is geen sprake”, aldus de loterij in de reactie. “Met enige regelmaat wordt bekeken of deze opzet goed functioneert. Ook door externe bureaus is dat in het verleden gedaan."