Sport Pride en Volleybalvereniging US bundelen krachten voor inclusieve volleybal toekomst

De komende drie jaar bundelen Volleybalvereniging US uit Amsterdam en de Sport Pride Foundation hun krachten voor inclusiviteit en diversiteit op weg naar de Eredivisie. Door de focus te richten op talentontwikkeling willen beide partijen een platform bieden waar jonge talenten kunnen gedijen en hun volledige potentieel benutten, ongeacht wie ze zijn of waar ze vandaan komen.

De samenwerking tussen US en de Sport Pride Foundation belooft een vernieuwende stap voorwaarts in de wereld van het Nederlandse volleybal. Met een gedeelde visie om inclusiviteit en diversiteit te bevorderen binnen de sport, zullen beide organisaties zich inzetten om een omgeving te creëren waarin alle spelers zich welkom voelen, ongeacht achtergrond, geslacht, seksuele geaardheid of identiteit. Zowel op het veld als daarbuiten. Daarom is de samenwerking gestart op 21 maart, de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, om het belang te benadrukken van inclusiviteit en gelijke kansen binnen de sportwereld.

Een uniek en opvallend kenmerk van deze samenwerking is het naamgevend partnerschap van de Sport Pride Foundation met het eerste damesteam van Volleybalvereniging US. Hiermee is US Dames 1 het eerste sportteam in Nederland dat zich met haar naam volledig verbindt en inzet voor de LHBTQIA+ gemeenschap. Met de nieuwe naam ‘Sport Pride US’ vertegenwoordigt het team haar toewijding aan gelijkheid, acceptatie en respect binnen de volleybalsport en daarbuiten. Naast het naamgevend partnership zullen de komende maanden verder uitingen van de samenwerking onthuld worden.

Joost Ronnes, bestuurslid van Volleybalvereniging US: “Ons doel is niet alleen om te excelleren op het volleybalveld, maar ook om een positieve impact te hebben op de maatschappij. Door samen te werken met de Sport Pride Foundation streven we naar een inclusieve en diverse sportcultuur waarin iedereen de kans krijgt om zijn volledige potentieel te bereiken."

Mirjam Preusterink, voorzitter van de Sport Pride Foundation:” We zijn trots op deze samenwerking! Het is fantastisch om te zien dat Volleybalvereniging US zich inzet voor inclusiviteit en diversiteit, en deze waarden actief omarmt en uitdraagt. Hoewel velen vinden dat dit de norm zou moeten zijn binnen elke vereniging, is dit helaas niet altijd het geval. Deze samenwerking markeert een prachtige stap voorwaarts in het bevorderen van een sociaal veilige sportomgeving, waarbij iedereen zich welkom voelt.”

Een van de speerpunten van deze samenwerking is de lancering van het business netwerk #USincluded, dat bedrijven en individuen de kans biedt om dit unieke initiatief financieel te ondersteunen. In dit netwerk kunnen partners direct bijdragen aan de missie van US om de eredivisie te bereiken en het bevorderen van inclusie en diversiteit in Nederland. Het biedt bedrijven en individuen de mogelijkheid om deel uit te maken van een baanbrekend project het hele jaar door met unieke activiteiten die niet alleen de wereld van het Nederlandse volleybal zullen transformeren, maar ook vooral een zichtbare en krachtige boodschap van inclusiviteit en diversiteit zal verspreiden. Met de organisaties Hot Item Conclusion en IcePower.nl als eerste partners van #USincluded maakt het business netwerk een vliegende start.

Over Volleybalvereniging US en Sport Pride Foundation

Volleybalvereniging US is een van de grootste volleybalverenigingen van Amsterdam. Het eerste damesteam is een toonaangevend volleybalteam en speelt al meerdere jaren in de top van de nationale Topdivisie. Met een sterke focus op teamgeest, discipline en prestatie, zijn ze vastbesloten om een blijvende impact te maken in de Nederlandse volleybalwereld en op termijn een grote rol te gaan spelen in de landelijke eredivisie.

Sport Pride Foundation is de Sport Pride Commissie die zich sinds 2016 als onderdeel van de Stichting Pride Amsterdam (SPA), inzet voor de bevordering van inclusiviteit en diversiteit in de sport. Door middel van educatie, samenwerking en empowerment, streven ze ernaar om een cultuur van acceptatie en gelijkheid te bevorderen binnen alle aspecten van de sportgemeenschap. Daarnaast zet Sport Pride zich in om een sociaal veilige sportomgeving te realiseren. Sport Pride strijdt ervoor dat wie of wat je bent, je sociaal veilig en geaccepteerd voelt op je sport, bij je vereniging, in de gym of als medewerker bij een sportbond. En het allerbelangrijkste; jezelf kan en mag zijn. Want sport is immers van en voor iedereen.