TNG Swiss Watches official timekeeper Team AkzoNobel

Team AkzoNobel heeft TNG Swiss Watches aangewezen als de official timekeeper voor de Volvo Ocean Race-campagne 2017-18. Ter gelegenheid daarvan heeft TNG een gelimiteerde editie van horloges gecreëerd in de kleuren van Team AkzoNobel en met het logo.

Woensdag werd de boot gedoopt in de haven van Scheveningen."We zijn blij dat TNG Swiss Watches deelneemt aan onze campagne”, zei Team AkzoNobel skipper, Simeon Tienpont. "Het is onze ambitie om de Volvo Ocean Race te winnen en geweldig om een partnership te hebben met een merk dat zo nauw gelinked is aan de zeilsport. De TNG team AkzoNobel horloges zien er geweldig uit en we kijken er naar uit om ze gedurende de race te dragen.”

Frans Dingerdis, TNG’s oprichter voegde er aan toe: "Voor een zeiler is er geen grotere uitdaging dan de Volvo Ocean Race winnen. Als Nederlandse horlogemaker is het een eer om de officiële timekeeper te zijn bij hun poging om deze wedstrijd te winnen.”

De special serie AkzoNobel Watch Collection krijgt drie modellen: the team Sports Gents, the team Sports Lady and the team Sailing Gents. Bovendien komt er een speciale "Simeon Edition” beschikbaar. Dit exclusief horloge wordt gemaakt in een oplage van slechts 100 stuks en krijgt de handtekening van de tweevoudig America’s Cup Winnaar en tweevoudig deelnemer aan de Volvo Ocean Race.

Doop

De team AkzoNobel’s nieuwe Volvo Ocean Race-boot is afgelopen woensdag in de haven van Scheveningen gedoopt door de burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke. Met nog maar vier maanden tot de start van de race, kwamen schipper Simeon Tienpont en zijn bemanning afgelopen maandag vanuit Lissabon aan in Den Haag, de thuishaven van het team. Nieuwsgierige zeilfans langs en op het water verwelkomden de hagelnieuwe boot voor het eerst in Nederlandse wateren.

"Het is een bijzonder moment om de nieuwe boot in Den Haag te dopen,” aldus Tienpont. "In een aantal opzichten begint de race nu hier voor ons. En wanneer wij volgend jaar juni hier weer over de finish komen, doen we dat hopelijk winnend voor Nederland.”
Een vloot van negen Optimisten met zeilers uit de nationale kernploeg en de jeugdzeilclub van Scheveningen begeleidden de 65-voet lange (ruim 20 meter) raceboot vanaf de Noordzee naar haar plek in de haven voor de officiële doopceremonie. Dit werd gevolgd door het ceremoniële breken van een champagnefles op de boeg door burgemeester Krikke en locoburgemeester Karsten Klein.
Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag: "Wij zijn trots op de samenwerking met team AkzoNobel in de Volvo Ocean Race. Het is een internationaal team, met een sterk Nederlandse karakter en een stevig Haags randje, en wij wensen Simeon en zijn bemanning veel succes met de verdere voorbereidingen richting de racestart in oktober. Als de thuishaven voor de finish van de race in 2018 voelen we ons verbonden met alle deelnemende teams. We kijken er naar uit om ze volgend jaar veilig en wel te verwelkomen. We gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de finish in Den Haag echt de ‘Ultieme Bestemming’ is. De teams en hun fans kunnen uitkijken naar een onvergetelijk sportmoment, een warm netwerkevenement en een geweldige feeststemming."

Coatings

"Dit is een moment van trots voor zowel het zeilteam als het bedrijf. De boot ziet er fantastisch uit en haar doop is een uniek moment dat veel opwinding heeft veroorzaakt", zegt Leslie McGibbon, Corporate Director van AkzoNobel. "De race biedt een geweldige kans om onze kleur- en coatingsexpertise te benadrukken, terwijl we tegelijkertijd aandacht vragen voor belangrijke wereldwijde problemen door ons duurzaamheidspartnerschap met de Volvo Ocean Race.”

Alle boten die in de komende editie meedoen, worden gecoat met producten uit het assortiment van International en Awlgrip – afkomstig uit AkzoNobel’s fabrieken in Sassenheim en Wapenveld. Het opvallende kleurenschema van team AkzoNobel’s boot telt zeven custom-made kleuren. Het coaten duurde 1.400 manuren.
"Het heeft bijna negen maanden geduurd om de nieuwe Volvo Ocean 65 te bouwen, uit te rusten en te coaten. De bootbouwers van Persico en onze mensen van de Volvo Ocean-werf hebben fantastisch werk afgeleverd voor team AkzoNobel", aldus Volvo Ocean Race CEO Mark Turner. "De Volvo Ocean Race is de zwaarste professionele teamsport en ik wens Simeon en de rest van het team enorm veel succes in de verdere voorbereiding op de start in Allicante, waar zij het vervolgens negen maanden lang gaan opnemen tegen de rest van ’s werelds beste zeezeilers.”

Team AkzoNobel begint nu met vier intensieve trainingsmaanden op zee. Over een paar dagen vertrekt het team voor een transatlantische oversteek naar New York. De training terug gaat naar de Engelse zuidkust om vervolgens deel te nemen aan de gerenommeerde, 605 nautische mijlen tellende Rolex Fastnet Race. Deelname aan deze race is verplicht als kwalificatie voor deelname aan de Volvo Ocean Race. Het startschot van de Volvo Ocean Race zelf klinkt op 22 oktober in het Spaanse Alicante. De route gaat door een aantal van de meest afgelegen en uitdagende gebieden van de oceanen. De boten krijgen te maken met extreme weersomstandigheden – van ijskoude en razende stormen tot smorende hitte. Onderweg worden elf steden aangedaan en de racefinish is in juni 2018 in Den Haag.

Vorig jaar juli maakte team AkzoNobel zijn deelname aan de komende editie van de Volvo Ocean Race bekend. Deelname is onderdeel van een strategische samenwerking om wereldwijd de aandacht te vestigen op de merken en expertise van AkzoNobel en tegelijkertijd deel te nemen aan lokale gemeenschapsprojecten.