Unibet nieuwe hoofdsponsor KNWU

De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) heeft in Unibet, een beursgenoteerde Europese aanbieder van online sportweddenschappen, een nieuwe hoofdsponsor gevonden.

Beide partijen hebben overeenstemming bereikt over een contract voor vier jaren dat ingaat op 1 januari 2017 en een totale waarde van 7 miljoen euro vertegenwoordigt. De KNWU is trots dat het met Unibet een partner heeft gevonden die de Nederlandse wielersport in de volle breedte wil ondersteunen en helpen ontwikkelen.

Unibet is de komende jaren zichtbaar betrokken bij de algehele ontwikkeling van de wielersport in Nederland. Ook de wielerverenigingen, met meer dan 28.000 leden, profiteren daardoor van de sponsorovereenkomst. Nationale wielerploegen in alle disciplines dragen tijdens grote evenementen zoals de Europese kampioenschappen en Wereldkampioenschappen de naam Unibet op de wedstrijdkleding.

De sponsorovereenkomst biedt volgens de KNWU daarnaast een unieke mogelijkheid de beleving rondom de wielersport te vergroten door onlinekansspelen op een verantwoorde, eerlijke en attractieve wijze aan wielerwedstrijden te verbinden. "De KNWU stelt een veilige, eerlijke en verantwoorde sportbeoefening centraal. Unibet deelt deze waarden en is internationaal voorvechter van de bescherming van integriteit in de sporten; het stimuleren van verantwoord speelgedrag.

De KNWU en Unibet zijn trots op het partnerschap dat voor de komende vier jaren een stevige basis legt onder de financiering van de wielersport in Nederland en tegelijkertijd model staat voor een moderne en innovatieve vorm van sportfinanciering.
De nationale wielerbond pleit al langer voor een duurzamer financieringsmodel voor de sport waarbinnen een vorm van basisfinanciering vanuit de landelijke overheid met een afdracht uit de kansspelbelasting wordt aangevuld. Zo ontstaat volgens de bond een meer gespreide en minder afhankelijke vorm van financiering en is de sport niet langer uitsluitend afhankelijk van inkomsten uit de Lotto en de Staatsloterij. Ook kan de sport binnen dit model nieuwe partners en toetreders verwelkomen die kunnen bijdragen aan de financiering.

Voorbehoud

De waarde en duur van de sponsorovereenkomst zijn onder voorbehoud dat Unibet een licentie krijgt en online aanbieders de markt tegeneen werkbaar belastingtarief mogen betreden. De overeenkomst is gebaseerd op het kabinetsvoorstel dat uitgaat van een tarief van 20% kansspelbelasting voor deze aanbieders. Kamerleden van VVD en PvdA hebben onlangs amendementen ingediend om het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand aan te passen en online kansspelaanbieders een belastingtarief van 29% op te leggen. Bij dit internationaal hoge tarief van 29% worden de sponsor- en investeringsmogelijkheden van online aanbieders danig beperkt, zegt Unibet. "Er zal dan onvoldoende budgettaire ruimte overblijven voor grootschalige sportsponsoring zoals deze nu met de KNWU is voorzien. De sport kan dan niet meeprofiteren van de groeiende markt voor online sportweddenschappen."
Het door de ministerraad goedgekeurde wetsvoorstel KOA wordt waarschijnlijk in april in de Tweede Kamerbehandeld.

KNWU-voorzitter Marcel Wintels: "Wij zijn zeer verheugd Unibet te mogen presenteren als nieuwe hoofdsponsor. Het partnerschap tussen de KNWU en Unibet verzekert de Nederlandse wielersport in de volle breedte, van de basis (verenigingen en nationale competities) tot de top (nationale selecties en Nederlandse kampioenschappen) van een enorme financiële ondersteuning voorde komende jaren. Ik hoop dat politiek bij de behandeling van het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand de belangen van de Nederlandse sport ten volste in haar afwegingen meeneemt. Wij mogen deze unieke kans voor de sport niet laten lopen. De sport is, ook binnen NOC*NSF-verband, naarstig op zoek naar nieuwe toekomstbestendige financieringsmodellen waaraan ook nieuwe partners en financiers zoals gereputeerde online kansspelaanbieders onlosmakelijk verbonden zijn. In onze buurlanden is dit reeds het geval en profiteert de sport van deze nieuwe inkomstenstromen.”

Anne-Jaap Snijders, directeur West-Europa van Unibet: "Wij bieden attractieve sportweddenschappen binnen een veilige online speelomgeving.Sport zit dan ook in het DNA van ons bedrijf en sponsoring past binnen onze strategie. In het afgelopen jaar hebben wij onder meer het WK handbal in Denemarken en het EK hockey in Londen gesponsord. Tevens zijn wij partner vande Belgische Pro League.”
"Unibet is trots op deze sponsorovereenkomst met de KNWU, die laat zien dat wij volop in de Nederlandse top- en breedtesport willen investeren wanneer de weg om onder een licentie in Nederland te opereren, wordt geopend. Wij roepen Kamer en kabinet op om ook voor online aanbieders financiële mogelijkheden te scheppen voor de ondersteuning van de sport. Dat is bij een belastingtarief van 29% niet mogelijk. De loterijen hebben speciale belastingfaciliteiten om de sport te kunnen steunen. Het zou logisch zijn; dat online aanbieders dezelfde behandeling krijgen, zodat er een extra inkomstenstroom voor de sport ontstaat.”

Het is de eerste keer dat een buitenlands sportwedbedrijf zich zo duidelijk manifesteert als sponsor in de Nederlandse sport. De sponsoring is bijzonder omdat de nieuwe Wet op de Kansspelen, waarmee bedrijven als Unibet legaal op de Nederlandse markt mogen opereren, nog niet door de Tweede Kamer is aangenomen. Buitenlandse wedbedrijven mogen zich momenteel officieel ook niet richten op Nederland met hun product. Daarnaast is de sponsoring opvallend omdat Unibet direct de concurrentie aangaat met de Nederlandse loterijen Lotto en Staatsloterij die ook al sponsor zijn in het wielrennen.