Vier grote schaatstoernooien in Thialf voor eind 2020

De KNSB, eventpartner House of Sports en Thialf zijn er in geslaagd om, met hulp van de schaatssponsors, vier grote langebaanschaatswedstrijden in Thialf te organiseren voor 1 januari 2021. Het seizoen begint met de Daikin NK Afstanden, van 30 oktober t/m 1 november.

“Wij hebben hier samen, met alle betrokken partijen in het schaatsen, de schouders onder gezet”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Mooi dat het gelukt is. Onze schaatsers hebben in dit preolympisch seizoen weer iets om naar toe te werken en de fans kunnen straks vier weekends lang via NOS TV van topschaatsen genieten.”

Door het wegvallen van de eerste reeks World Cupwedstrijden ontstond een grote behoefte om voor de eerste helft van het seizoen 2020-2021 een sterke nationale kalender neer te zetten. De KNSB en House of Sports namen daarin het voortouw, in de wetenschap dat de wedstrijden vooralsnog zonder publiek verreden moeten worden. Met medewerking van Thialf kregen zij de organisatie van drie nationale evenementen rond.

Het ideaalplaatje bestond echter uit vier toernooien, waarbij de Daikin NK’s Allround en Sprint zelfstandig afgewerkt zouden kunnen worden. Vandaag ging daarvoor definitief het licht op groen. Het vierde wedstrijdweekend is mogelijk dankzij bijdragen van Daikin, Jumbo-Visma, Reggeborgh, Univé én de schaatsers, die een deel van hun premiepot teruggeven.

“Deze onzekere tijden vereisen een continue aanpassing aan de omstandigheden”, zegt Patrick Wouters van den Oudenweijer, directeur van House of Sports. “Wij hebben bij veel partijen in de schaatswereld een grote bereidheid ervaren om er samen de schouders onder te zetten en samen de problemen te dragen. Dat de schaatsers daar ook zelf een bijdrage aan leveren vind ik een heel sterk signaal.”

“Er is ons veel aan gelegen om wedstrijden te kunnen rijden, vandaar dat we ook ons steentje wilden bijdragen”, zegt Douwe de Vries, voorzitter van de Atletenvereniging van de KNSB. “Ook voor de schaatsers zijn dit financieel lastige tijden en toch kiezen we er juist nu bewust voor om te investeren in onze sport.”

De kalender ziet er als volgt uit:
30 oktober t/m 1 november: Daikin NK Afstanden
21 – 22 november: Daikin NK Allround
28 – 29 november: Daikin NK Sprint
26 – 28 december: WK Kwalificatie Toernooi