Vijfde team voor Volvo Ocean Race

De vijfde deelnemer aan de Volvo Ocean Race 2017-18 zal onder de naam Team Sun Hung Kai/Scallywag varen en vertegenwoordigt Hong Kong. Dat werd vandaag bekendgemaakt. De campagne krijgt ondersteuning van Seng Huang Lee en Sun Hung Kai & Co, de in Hong Kong gevestigde eigenaar van het supermaxi racejacht Scallywag.

Het doel is om de wedstrijdzeilsport in Azië te promoten en om voor het jeugdzeilen een langdurige nalatenschap in de regio op te bouwen. Hong Kong wordt tijdens de 2017-18 editie voor het eerst een gaststad.

"Deze campagne vormt in Hong Kong en China een showcase voor competitief zeezeilen van wereldklasse met voor het eerst Volvo Ocean Race-stopovers in Hong Kong en Guangzhou. Ik heb er alle vertrouwen in dat Team Sun Hung Kai/Scallywag Hong Kong trots gaat maken”, aldus Lee Seng Huang.
Lee groeide op in het Australische Sydney op steenworp afstand van de startlijn van de iconische Sydney to Hobart Race. Doordat hij jaarlijks getuige was van de indrukwekkende start van de race, raakte Lee verslaafd aan zeilen. Hij kocht in 2016 het 100-voet lange jacht Scallywag, voorheen bekend als Ragamuffin. Sindsdien vestigde zijn team reeds diverse records. Zijn deelname aan de komende Volvo Ocean Race is de volgende stap in de lange termijnvisie van Lee om de zeilsport sterker te maken in Azië. En om zo meer Aziatische teams terug te zien bij internationale evenementen.

De ervaren Australische zeiler David Witt wordt schipper. Hij keert na twintig jaar afwezigheid terug in de Volvo Ocean Race. In 1997-98 deed hij mee aan boord van team Innovation Kvaerner, geleid door de voormalige CEO van de Volvo Ocean Race Knut Frostad. Met meer dan twintig Sydney to Hobart Races onder zijn kiel, wordt Witt beschouwd als één van de beste zwaarweerzeilers in de zeilsport. Hij kijkt ernaar uit om zichzelf opnieuw te testen in de Zuidelijke Oceaan als de vloot later dit jaar daarheen koerst.
"Dit is een geweldige kans voor Scallywag om Hong Kong te vertegenwoordigen op een echt mondiaal podium”, zei Witt. "Nu dat de race teruggaat naar een meer traditionele route en met One Design jachten wordt gezeild, hebben we het gevoel dat we iets kunnen bereiken dat een levenslange droom is.”

Met ruim vijf maanden te gaan tot de start van de Volvo Ocean Race 2017-18 begint de startlijn zich te vullen. De overige officieel aangekondigde deelnemers tot dusver zijn Team AkzoNobel met de Nederlandse schipper Simeon Tienpont, Annemieke Bes en Ed van Lierde, Dongfeng Race Team met de Nederlandse Carolijn Brouwer (schipper Charles Caudrelier, Frankrijk), Team MAPFRE (Xabi Fernández, Spanje) en Vestas 11th Hour Racing (Charlie Enright, USA).;Het eerste startschot klinkt op 22 oktober 2017 in het Spaanse Alicante. De vloot van maximaal acht Volvo Ocean 65’s begint dan aan de 46.000 nautische mijlen rondom de wereld. Zeven boten ondergingen een uitvoerige refit na deelgenomen te hebben aan de 2014-15 race. De achtste boot wordt nieuw gebouwd voor Team AkzoNobel. De route voert de teams langs twaalf gaststeden, inclusief Hong Kong, en finisht eind juni 2018 in Den Haag.;De allereerste stopover in Hong Kong tijdens de Volvo Ocean Race vindt begin 2018 plaats. De verwachte aankomstdag vanuit Melbourne is 20 januari. Gedurende de stopover staan diverse races op het programma, zoals de havenrace en de Around the Island Race. Vandaag zal de Volvo Ocean Race een reeks initiatieven bekendmaken, die de positie van de race in het volgende decennium en daarna moeten vormgeven. De presentatie begint om 10 uur Nederlandse tijd in het Volvo Museum in Göteborg, de thuisbasis van de eigenaren van de race, Volvo Group en Volvo Car Group. Liefhebbers kunnen de aankondigingen live op Facebook volgen.