Wieler- en schaatsploeg Jumbo-Visma uit elkaar

De succesvolle wieler- en schaatsploeg die gezamenlijk bekend staat als Team Jumbo-Visma gaan binnen afzienbare tijd hun eigen weg. De wielerploeg (Blanco Pro Cycling) gaat verder onder leiding van Richard Plugge en de schaatsploeg (The Speed Skating) wordt verder voortgezet onder leiding van Jac Orie en Sven Kramer. Jumbo, dat eerder bekend heeft gemaakt te willen stoppen als hoofdsponsor, blijft bij beide ploegen gedurende drie jaar betrokken als Founding Partner.

In oktober 2014 werd in Tivoli Utrecht voor het eerst de gecombineerde wieler- en schaatsploeg gepresenteerd, destijds onder de naam LottoNL-Jumbo. Het was uniek in de sport om twee sportteams samen te brengen onder één vlag. Daarmee ontstond een unieke propositie in de sportsponsoring met 365 dagen per jaar zichtbaarheid voor diverse partners. Na eerste succesvolle jaren als LottoNL-Jumbo veranderde het team in 2019 van naam naar Team Jumbo-Visma.
In de afgelopen acht jaar hebben de schaats- en wielerploegen samen vele successen geboekt, waaronder zestien olympische medailles, het winnen van de Giro d’Italia, de Tour de France en de Vuelta a España in het wielrennen en de vele mondiale en Europese titels in het schaatsen.

Orie kijkt met veel trots terug op de unieke samenwerking die ze in de afgelopen negen jaar met de wieler- en schaatsploeg hebben neergezet. "In 2014 zijn we aan een uniek concept begonnen: een oer-Hollandse sportploeg die 365 dagen zichtbaar is. Deze samenwerking heeft ons veel gebracht: de schaatsploeg kon zijn positie in de wereldtop behouden en de wielerploeg behoort sinds enkele jaren eveneens tot de absolute wereldtop. De successen op de fiets zorgden ervoor dat de wielerploeg zich steeds internationaler ging profileren, waarmee het 'oer-Hollandse' element in de samenwerking wat minder nadrukkelijk naar voren kwam."

We zijn tot de conclusie gekomen dat het voor de toekomst van beide ploegen aantrekkelijker is om zelfstandig verder te gaan met ieder een eigen sponsorpropositie

Richard Plugge

De hervorming van het hoofdsponsorschap heeft beiden aan het denken gezet over de toekomst, zo geeft Plugge aan: "De wielerploeg heeft inmiddels een veel internationalere focus en aantrekkingskracht gekregen nu we tot de beste wielerploegen ter wereld behoren. Dat maakt dat de zoektocht naar de invulling van het hoofdsponsorschap voor beide partijen verschillend is. We hebben door de aanstaande verandering veel gesprekken gevoerd en zijn tot de conclusie gekomen dat het voor de toekomst van beide ploegen aantrekkelijker is om zelfstandig verder te gaan met ieder een eigen sponsorpropositie. Ik ben Jac dankbaar voor de goede samenwerking en ben Jumbo en de familie Van Eerd dankbaar voor de support die ze altijd hebben gegeven. Ik ben dan ook blij dat Jumbo als Founding Partner betrokken blijft bij de wielerploeg."

Ook Orie kijkt met positieve zin uit naar de toekomst: "Ik ben Jumbo en de familie Van Eerd enorm dankbaar voor de grote bijdrage die ze tot nu toe hebben geleverd aan onze successen en ik waardeer het zeer dat ze ons met de schaatsploeg de komende jaren een vliegende herstart geven dankzij hun commitment als Founding Partner. Daarmee ziet onze toekomst er positief uit."

We zijn trots op de ontwikkeling van de teams tot de absolute wereldtop en de prachtige successen die behaald zijn

Ton van Veen, Jumbo

Ton van Veen, CEO van Jumbo, is verheugd over de nieuwe opzet van de samenwerking: "We zijn trots op de ontwikkeling van de teams tot de absolute wereldtop. En op de prachtige successen die behaald zijn in de afgelopen jaren. Samen hebben we veel bereikt en de persoonlijke banden zijn hecht. Als hoofdsponsor zetten we nu een stap opzij, maar we blijven als Founding Partner de komende jaren betrokken bij zowel de schaatsploeg als de wielerploeg. Daarbij richten we ons vooral op talentontwikkeling en gezamenlijke maatschappelijke projecten."

Het is nog niet bekend welke sponsors bij welk(e) team(s) actief blijven en wat de rol van co-hoofdsponsor Visma wordt. Wel zal Unox een grotere rol krijgen bij de toekomstige schaatsploeg.