Zandvoort steekt 4,1 miljoen in Formule 1

B&W van de gemeente Zandvoort is bereid om maximaal 4,1 miljoen euro te investeren in de terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort over de periode 2019-2022.

Van dat bedrag wordt maximaal 2.250.000 euro gestoken in bereikbaarheid, side-events en infrastructuur rond de autorace 1 in Zandvoort in 2020, 2021 en 2022. 1,4 miljoen euro is bedoeld voor het creëren van een zo groot mogelijke spin-off voor Zandvoort. De aanleg van een extra toegangsweg naar het circuit kost 500.000 euro.
Volgens het college biedt een Formule 1 evenement enorme sportieve en economische kansen voor Zandvoort en de regio.

“Een Dutch Grand Prix in Zandvoort staat garant voor wereldwijde mediaexposure. In de slipstream trekt het bezoekers en investeerders uit binnen- en buitenland. Die hebben we nodig om ervoor te zorgen dat Zandvoort ook op pole position blijft als badplaats van de Metropoolregio Amsterdam”, aldus de gemeente bij de bekendmaking van de steun.

Het budget is bestemd voor de ontwikkeling en uitvoering van een mobiliteits- en verkeersplan. Door hieraan bij te dragen wil Zandvoort zorgen voor een optimale bereikbaarheid van het evenement en tegelijkertijd samen met partners werken aan structurele oplossingen.
Ook worden side-events rondom de Formule 1 mede-bekostigd vanuit dit budget. Hiermee wil de gemeente een grotere spin-off creëren voor Zandvoorters, ondernemers en (sport)verenigingen zodat ook zij optimaal kunnen profiteren.

Wethouder Ellen Verheij: “Wij zijn graag bereid om te investeren in de terugkeer van de Formule 1 op het mooiste circuit van Nederland. We zijn trots op de Formule 1 en Circuit Zandvoort en bereid om daarvoor onze nek uit te steken.”
De bijzondere bijdrage wordt bekostigd door o.a. een verhoging van de toeristenbelasting met 50 cent per overnachting. De afgelopen jaren is de toeristenbelasting niet verhoogd en blijft ook met deze verhoging een van de laagste in de regio. De overige dekking wordt gevonden in de forensenbelasting en een miljoen uit de strategische investeringsagenda (SIA) .

Zandvoort hoopt met deze stap ook andere partijen te verleiden om een bijdrage te geven aan deze unieke kans. Op 26 maart wordt dit besluit van het college van burgemeester en wethouders voorgelegd aan de gemeenteraad.