ASML en Van Gogh Museum ontwikkelen nieuw lesmateriaal

In twee nieuwe interactieve lessen uit de reeks Masterminds & Masterpieces, ontwikkeld door hightechbedrijf ASML en het Van Gogh Museum leren leerlingen van het primair- en voortgezet onderwijs hoe museumrestauratoren infrarood en röntgenstraling gebruiken bij het onderzoeken van de schilderijen van Van Gogh. De lessen waarin kunst en techniek samenkomen, worden gratis aangeboden op Van Gogh op school, het onderwijsplatform van het Van Gogh Museum.

In de Masterminds & Masterpieces lessen Van Gogh onder infrarood en Van Gogh onder röntgen ontdekken leerlingen hoe een restaurator infrarood en röntgenstraling inzet bij onderzoek naar schilderijen van Vincent van Gogh. De vakoverstijgende lessen die voor basisschoolleerlingen in groep 7 en 8 en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs zijn ontwikkeld, kunnen op een digiboard worden gegeven maar zijn ook geschikt voor online (thuis)onderwijs. Tijdens de lessen worden leerlingen uitgedaagd om te experimenteren, uit te proberen, te kijken en te vergelijken door bijvoorbeeld met een afstandsbediening te testen welke materialen infrarood licht doorlaten of reflecteren. De nieuwe lessen over infrarood en röntgen zijn samen met eerdere lessen uit de Masterminds & Masterpieces reeks over de werking van UV-straling gratis beschikbaar op het onderwijsplatform Van Gogh op school.

Zowel voor het behoud en beheer van kunst als voor techniek en wetenschap in het algemeen is een nieuwsgierige, onderzoekende houding nodig. Als Partner in Science doet ASML samen met het Van Gogh Museum onderzoek naar methoden om het behoud van de wereldberoemde schilderijen van Vincent van Gogh te optimaliseren. Daarnaast richt ASML zich als hoofdpartner van het museum op het mogelijk maken van educatieve activiteiten die leerlingen laten ervaren hoe belangrijk wetenschap en techniek zijn voor kunst en cultuur.

Op de foto: Leerlingen aan de slag met de ASML x Van Gogh Museum Masterminds & Masterpieces les Van Gogh onder infrarood. Foto: Jelle Draper