KNVB en Oranje Fonds slaan handen ineen

Op 13 juni 2020 wordt tijdens het openingsweekend van EURO2020 voor het eerst De Nationale Voetbaldag georganiseerd. De KNVB organiseert deze dag in samenwerking met het Oranje Fonds als maatschappelijk partner.

Als ‘nalatenschap’ van het EURO2020, waarvoor vier wedstrijden in Nederland worden gespeeld, gaat deze bijzondere dag ieder jaar herhaald worden. Net als NLdoet en Burendag, waar het Oranje Fonds de organisator van is. Voetbalclubs kunnen op De Nationale Voetbaldag een toernooi en diverse activiteiten organiseren. Het idee is ontstaan uit de wens om doelgroepen die deze clubs normaal gesproken niet zien, te betrekken bij de club. Dat kunnen bijvoorbeeld meer meisjes/vrouwen zijn, kinderen uit een bepaalde buurt, mensen die nieuw zijn in Nederland, eenzame mensen of ouderen.

De KNVB gelooft in de verbindende kracht van voetbal en wil deze uitbreiden naar de hele samenleving, dus ook naar niet-leden. De clubs die meedoen, kunnen een budget aanvragen via het Oranje Fonds. Er is hiervoor binnen het Oranje Fonds een Fonds op Naam opgericht door de KNVB met de naam Voetbal Verbindt. Met het thema ‘Jouw club. Jouw kleuren. Feest voor iedereen’ is door de KNVB een landelijke campagne gestart om zoveel mogelijk clubs aan te laten sluiten op deze dag. Al meer dan 200 voetbalverenigingen hebben zich hiervoor aangemeld. Het Oranje Fonds staat voor verbinding in Nederland en zet haar kennis en ervaring in om de clubs te helpen hun maatschappelijke rol te versterken. Dit doen ze door hen te koppelen aan lokale sociale organisaties om zo andere doelgroepen dan de voetballers te verwelkomen.

Naast de KNVB en het Oranje Fonds hebben ook de Partners van het Voetbal ING, Nike, De Nederlandse Loterij, KPN en PwC zich achter De Nationale Voetbaldag geschaard om er een bijzondere en verbindende dag van te maken.