TeamNL Olympic Festival, een feest voor de sport

De Olympische Spelen zitten erop. Met meer medailles voor Nederland dan ooit zijn dit onze meest succesvolle Spelen. Feest vieren in Japan konden we alleen niet. Daar hadden we het TeamNL Olympic Festival in Scheveningen voor. De plek waar onze medaillewinnaars werden gehuldigd, waar je in een strandstoel naar de Olympische Spelen kon kijken en waar je allerlei sporten kon uitproberen, van klimmen tot zeilen. Op maandag 2 augustus liepen we een dagje mee. Het werd een hele mooie dag.

Alexander van Marle moet bijkomen. Na 500 meter roeien bij de stand van KNRB en Missie H2, een van de partners van TeamNL, zit hij even stuk. Hij heeft er alles uitgeperst. “Goud?” “Nee, dat niet.” Hij staat vijfde in het dagklassement al doet dat er niet echt toe. Samen met oma en zijn dochters Julie en Lieve maakt hij er een mooi dagje TeamNL Olympic Festival van. “Het is superleuk hier. We hebben net in het stadion naar de 2e helft van Nederland – Nieuw Zeeland gekeken. Mijn dochters zitten allebei op hockey, die wilden dat graag zien. En ze zijn wezen BMX’en. Daar wil de oudste nu ook op.

Beweging is goed voor je

Dat is een van de gedachten achter het TeamNL Olympic Festival: kinderen in contact brengen met verschillende sporten en laten ervaren hoe leuk die zijn. Er is van alles te doen. Ze kunnen zeilen, roeien, rolstoelbasketballen, klimmen, bmx’en en meer. Door kinderen enthousiast te maken, gaan ze eerder op een sport of melden ze zich aan bij een club voor een extra sport. Dat zorgt voor meer beweging. En beweging is goed voor je, vindt ook Nederlandse Loterij, partner van NOC*NSF en TeamNL. Zij maken zich sterk voor een gelukkig, gezond en sportief Nederland en investeren jaarlijks vele miljoenen in de sport in ons land.

Naast sporten is er ook het een en ander te leren op het TeamNL Olympic Festival. Missie H2, dat opkomt voor waterstof als energiebron voor onze economie, heeft een experiment bedacht waarbij je ziet hoe je van zoet en zout water waterstof kunt maken. Met een laboratoriumjas aan en een bril op kunnen kinderen het wonder (een vlam) aanschouwen. “Je kunt veel meer met water doen dan we denken”, zegt Karsten van Zeijl van het Watersportverbond. “Dat laten we hier zien. De kinderen vinden het fascinerend. We hebben ook een zandtafel waar water door ‘land’ stroomt. De vraag is: hoe stuur je het water zodat we in Nederland droge voeten houden? Sommige vaders zijn daar uren mee bezig. Dat is toch prachtig?”

De handjes gaan omhoog

Als je even klaar bent met sporten en genoeg geleerd hebt, kun je op metersgrote schermen naar de Olympische Spelen in het stadion kijken, de plek waar ´s avonds de Nederlandse medaillewinnaars van Tokyo 2020 worden gehuldigd. Nu, even voor drie uur in de middag, zijn de tribunes leeg maar de strandstoelen op het middenterrein goed gevuld. De 5.000 meter van Sifan Hassan gaat beginnen. Gaandeweg de race groeit de spanning. Als ze twee ronden voor het einde naar voren schuift, gaan de handjes omhoog en beginnen we spontaan te klappen en juichen. Even later zitten we met een brok in onze keel. Goud! Mooi om te zien dat sporten verbindt.

“Een medaille winnen is leuk maar het samen vieren is nog veel leuker”

Zwemmer Arno Kamminga, tweemaal zilver in Tokio

Hereniging in Nederlandse Loterij TeamNL Lounge

Vanavond staat de huldiging van surfer Kiran Badloe (goud), zwemmer Arno Kamminga (twee keer zilver) en judoka Sanne van Dijke (brons) op het programma. Vrienden en familie van de medaillewinnaars worden voorafgaand daaraan in de Nederlandse Loterij TeamNL Lounge ontvangen. Hier worden ze voor het eerst weer herenigd met de sporters. Nederlandse Loterij maakt dit mogelijk. Zij weet hoe belangrijk familie en vrienden voor de sporters zijn. Zij zijn de steunpilaren, de mensen op wie je altijd kunt rekenen. Dat verdient een feestje. Een feestje dat we met elkaar en Nederland vieren. En vieren kunnen we. Alleen even niet in Tokio maar in Scheveningen. Dat is niet onopgemerkt gebleven in Japan.

Om 18.00 uur begint het stadion vol te lopen en wordt de stemming er alvast in gebracht. ‘Boom boom boom let me her you say wayo … Een half uur later loopt Humberto Tan het podium op en roept hij een voor een de sporters naar voren. Sanne van Dijke komt springend binnen, Arno Kamminga stuiterend en Kiran Badloe juichend. Je ziet ze genieten. Van Dijke: “Dit hebben we gemist in Tokio.” Kamminga: “Een medaille winnen is leuk maar het samen vieren is nog veel leuker.” Badloe: “Dit is zo bijzonder. We worden met zoveel enthousiasme onthaald. Echt ongekend.

Het was weer een geslaagd dagje TeamNL Olympic Festival. Voor het Nederlandse publiek en voor de sporters en hun familie en vrienden. Wouter van Dijke, de broer van Sanne: “Ik heb mijn zus maandenlang niet kunnen omarmen vanwege corona. Te link. Nu kan het weer en vieren we samen een feestje met een hele grote vriendengroep. Echt fantastisch. Sanne moest het natuurlijk doen. Maar wij leefden allemaal mee. Als het dan lukt en je komt met een medaille thuis, dan is de ontlading groot. Zeker hier bij de huldiging op het TeamNL Olympic Festival. Kippenvel.