Staatsloterij naamgever Schaatsmarathon in Amsterdam

De renovatie van de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam wordt zondag 17 december ‘gevierd’ met de Staatsloterij Schaatsmarathon.

Met de Staatsloterij Schaatsmarathon staat er dit seizoen een extra prestigieuze marathon op de kalender voor de schaatsers van de lange adem, naast de wedstrijden om de Daikin Marathon Cup, het Nederlands Kampioenschap op 1 januari en de Grand Prix op de Weissensee en in het Zweedse Luleå. De Staatsloterij Schaatsmarathon wordt live uitgezonden door de NOS.

In voorgaande jaren werd het marathonseizoen traditioneel geopend in Amsterdam. Maar vanwege de renovatie van de roemruchte Jaap Eden IJsbaan, afgelopen zomer, werd de eerste wedstrijd om de Daikin Marathon Cup 2023-2024 voor de zekerheid naar Groningen verplaatst. Inmiddels is de Amsterdamse ijsbaan weer volledig in gebruik en dat was mede aanleiding om zondag 17 december de Staatsloterij Schaatsmarathon te organiseren.

Joost Zuure, Head of Sponsoring & Beneficianten van Nederlandse Loterij: “Wij verbinden graag ons spelmerk Staatsloterij aan deze bijzondere schaatsmarathon. Marathonrijders zijn de ultieme liefhebbers van de schaatssport. Bij voorkeur op natuurijs natuurlijk, maar ook op de Jaap Eden IJsbaan kun je die unieke ‘koek en zopie’-sfeer in combinatie met een bijzonder wedstrijdformat ervaren. Hollandser wordt het niet, dus als oer-Hollands spel biedt Staatsloterij graag dat gevoel van ‘schaatsgeluk’. Dat er tijdens deze marathon extra winkansen zijn ingebouwd, juichen wij natuurlijk alleen maar toe.”

De Staatsloterij Schaatsmarathon wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland, die tevens het NK Jeugdmarathon en het NK Marathon voor G-schaatsers op 10 februari in Alkmaar ondersteunt. Jeroen Olthof, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland met onder meer sport in zijn portefeuille: “Noord-Holland is een echte schaatsprovincie. We hopen natuurlijk met z’n allen dat we deze winter ook weer op meren, kanalen en sloten kunnen schaatsen, maar anders hebben we met de ijsbanen in Haarlem, Hoorn, Alkmaar en Amsterdam een prachtig alternatief. Als provincie dragen wij er graag een steentje aan bij dat ook wedstrijden zoals deze marathon een plek krijgen op die Noord-Hollandse ijsbanen en zo die rijke schaatscultuur in ere houden.”