Brasserie 2050 wint Restaurant & Bar design award

Brasserie 2050, het restaurant van de toekomst dat voor het eerst zijn deuren opende op Lowlands 2018, is winnaar van de internationale Restaurant & Bar Design award voor beste pop-uprestaurant ter wereld. De prijzen werden donderdagavond uitgereikt op een gala-avond in Londen.

Brasserie 2050 is een initiatief van Lowlands en de Rabobank, in samenwerking met cateringbureau The Food Line-Up. Om de wereldbevolkingsgroei bij te benen, moet de voedselproductie met zo’n 60% omhoog en de ecologische impact ervan met 50% omlaag. Het is noodzakelijk dat we anders gaan eten, verbouwen én produceren. De gerechten die in Brasserie 2050 op de kaart staan, willen laten zien dat dat niet betekent dat eten saai en smakeloos wordt, integendeel. Op het menu staan onder andere No Waste brood, salade Biddinghuizen als lokaal geproduceerde variant op salade Niçoise en steak tartare van 50% vlees van scharrelkoeien uit Almere en 50% paprika en watermeloen.

Vanuit haar food en agri roots ziet de Rabobank het als haar opdracht om bij te dragen aan deze uitdaging. Met kennis, netwerken en financiële oplossingen wil Rabobank zich inzetten om klanten en partners te helpen hun innovatieve oplossingen op te schalen en door te ontwikkelen langs de gehele voedselwaardeketen: van veld tot vork.
Het paviljoen waarin de brasserie gehuisvest is, is door Overtreders W ontworpen als voedselschuur van de toekomst. Een boerenschuur is een tijdloos icoon voor het boerenbedrijf, en heeft zich in de loop der eeuwen bewezen als neutrale maar herkenbare schil waarin steeds veranderende activiteiten onderdak krijgen. Ook in de toekomst zal de schuur zich blijven ontwikkelen en plek bieden aan veranderende manieren van kweken en oogsten.

Brasserie 2050 is circulair gebouwd en gemaakt van geleende, gehuurde en demontabele standaardmaterialen die allemaal hun restwaarde behouden. De hoofdconstructie bestaat uit standaard palletstellingen, de tafels zijn gemaakt van gerecycled plastic en de gevel wordt gevormd door verticalfarmingkasten gevuld met keukenkruiden. Al het eten is zichtbaar en wordt gebruikt in de keuken, de gitterboxen gevuld met graan zorgen ervoor dat het paviljoen niet wegwaait. Zo is alles herbruikbaar en wordt er niks weggegooid.