The Ocean Race jaar uitgesteld

De start van de 14e editie van de Ocean Race, voorheen de Volvo Ocean Race, is met een jaar uitgesteld naar oktober 2022. Voor de zomer van 2021 wordt een Europese race overwogen.

De start in 2022 zal in Alicante zijn en de finish in de zomer van 2023 in Genua. De organisatie van de race heeft ook een agenda voor de komende tien jaar gegeven en bestudeert een Europese race in de zomer van 2021. De beslissing om de race met een jaar uit te stellen is genomen in overleg met de stakeholders en biedt volgends de organisatie de beste route in een sportlandschap dat getroffen is door Covid-19.

“Sinds 1973 is de Ocean Race een van de zwaarste uitdagingen in sport. De winnaars van de race hebben laten zien dat een juiste voorbereiding het fundament is voor het succes. In deze onzekere tijden ligt onze eerste verantwoordelijkheid bij iedereen die getroffen is door de pandemie”, zei Richard Brisius, de voorzitter van de Ocean Race. “Als een internationale sportwedstrijd, die zes continenten aandoet, zijn we nauw verbonden met de veranderde realiteit voor zeilers, teams, steden en partners.”

De eerder aangekondigde finishplaatsen, waaronder Den Haag, en partners zullen betrokken worden bij de 2022-2023 editie. Volvo Cars, Premier Partner van The Ocean Race, heeft zijn steun reeds toegezegd.
Hilbert Bredemeijer, wethouder van sport in Den Haag laat weten: "We snappen de beslissing om de start van de race uit te stellen heel goed. In 2018 had de race zijn beste finish in Den Haag. We zullen ons best doen om de race ook in 2023 welkom te heten. Het feit dat er dan een periode van vijf jaar zit tussen beide evenementen maakt het nog unieker en iets om nog meer naar uit te kijken."

“We hebben naar de toekomst van The Ocean Race gekeken en daarin de feedback van onze stakeholders meegenomen", zei Johan Salén, Managing Director van de Race. “De startdatum verzetten geeft onze host steden, teams en partners de tijd die ze nodig hebben om zich goed voor te bereiden op de volgende race. Tegelijkertijd snappen we dat onze stakeholders de bevestiging van een langere termijnplan willen zien en van de aanpassingen die we aan het ontwikkelen zijn. De volgende drie edities van de race zullen plaatsvinden in 2022-23, in 2026-27 en in 2030-31."

De organisatie kijkt naar de mogelijkheden om tussen de races een speciaal Europees evenement te organiseren. De eerste zou in de zomer van 2021 moeten plaatsvinden. “The Ocean Race Europe is al een lange tijd een droom van ons en van velen met ons", zei Richard Brisius. “We stellen ons een race en festival voor iedereen voor, dat heel Europa kan inspireren."