Awakenings presenteert prikkelarme ruimte op Awakenings Summer Festival

De prikkelarme ruimte is een samenwerking tussen Awakenings met HandicapNL en Philips TV & Sound. In gesprekken met HandicapNL is gekeken wat er nodig is om mensen met een beperking goed te faciliteren op festivals. In Philips TV & Sound heeft Awakenings hiervoor een partner gevonden. TP Vision zal onder andere noise-cancelling headphones en schermen leveren voor de prikkelarme ruimte.

In Nederland leven 2 miljoen mensen met een beperking. Een groot deel hiervan zijn jongeren die zich eenzaam voelen en nooit naar een festival gaan. Het is voor deze groep niet vanzelfsprekend dat zij deel kunnen nemen aan het normale dagelijkse leven. Awakenings hoopt hierin een verschil te kunnen maken door haar evenement beter toegankelijk te maken, zodat het voor iedereen mogelijk is om van dit festival te genieten.

In de nieuwe zorgruimte zijn medewerkers van HandicapNL aanwezig voor advies maar er is ook ondersteuning van een medische vrijwilliger. Er zijn verschillende spaces ingericht voor overprikkelde bezoekers om even helemaal tot rust te komen. Zo is er een ruimte waar medische zorg verleend kan worden. Een gekwalificeerde host bij de deur ziet erop toe dat alleen bezoekers die de ruimte echt nodig hebben worden toegelaten. Overige bezoekers worden doorverwezen naar de diverse chill out area’s op het festivalterrein.

“We deden altijd al meerdere dingen om bezoekers met een beperking te faciliteren zoals het aanbieden van een gratis ticket voor begeleiders, het faciliteren van rolstoeltoegankelijke parking, -toiletten, rijplaten", zegt Nikki Schuurs, Manager Duurzaamheid Awakenings. "Door gesprekken met HandicapNL en met de doelgroep en elkaar beseften we ons dat we zo veel meer kunnen, en moeten, doen. Wij vinden dat iedereen van al het moois dat festivals te bieden hebben moet kunnen genieten en willen met Awakenings in de toekomst zo veel mogelijk barrières wegnemen. De prikkelarme ruimte is hierin de eerste stap. Nu zijn er mensen die graag naar een festival zouden willen komen maar bijvoorbeeld niet urenlang aan een stuk door onder de mensen willen of kunnen zijn en daardoor maar helemaal niet gaan. Dit vinden wij zonde en daarom proberen wij met dit soort toevoegingen aan ons festival een oplossing te bieden. We zullen onze kennis en ervaringen delen en hopen hiermee andere organisatoren te inspireren en zo de festival industrie toegankelijker te maken.”

Awakenings is onderdeel van de koplopers groep die zich onder leiding van HandicapNL inzetten om evenementen toegankelijker te maken onder de noemer ‘Onbeperkt Feest’.
"Wij streven naar een wereld waarin mensen met een handicap niet beperkt worden binnen de samenleving. Dat vergt vaak grote veranderingen, waarbij samenwerkingen met koplopers een enorm positief effect hebben. In onze gezamenlijke visie om mensen ongeacht verschillen samen te brengen zijn wij ontzettend blij dat Awakenings een van onze 10 festival-partners is. Met deze samenwerking brengen wij de samenleving weer een stukje dichter bij elkaar en wij zijn ontzettend trots op de bijdrage die wij en onze partners daaraan hebben geleverd!” zegt Daniëlle Schutgens, Directeur HandicapNL.

De ruimte op Awakenings Summer Festival is onderdeel van een pilot. Met als doel dat het vanaf volgend jaar een vast element wordt op de festivals van Awakenings. Ervaringen worden gedeeld binnen zowel de koplopers groep van 'Onbeperkt Feest', als de interne werkgroep van festivals binnen de ID&T Group, om hier vervolgens samen in op te trekken. Awakenings hoopt dat vele organisatoren zullen volgen, zodat ook bezoekers met een beperking van festivals kunnen genieten. Op Awakenings Summer Festival mag er zoals altijd 1 begeleider gratis mee. Ook zijn er nog enkele huisjes apart gehouden, welke faciliteiten hebben voor personen met een beperking. Voor iedereen die liever in een eigen tent op de camping wil staan, zijn er plekken vrijgehouden dicht bij een toilet- & douchegebouw met aangepaste faciliteiten.