Edisons en AFAS gaan vijfjarige samenwerking aan

AFAS Software en de Edison Stichting gaan voor tenminste vijf jaar een samenwerking met elkaar aan. Het softwarebedrijf is naamgevend partner geworden van de evenementen Edison Pop, Edison Jazz en Edison Klassiek en worden daarmee AFAS Edisons. Daarnaast wordt het onlangs geopende AFAS Theater Leusden de nieuwe locatie van de uitreikingen. Een van de doelen van AFAS is om in lastige tijden Nederlandse muzikanten te steunen.

“Wij zijn vereerd om nu als familiebedrijf een verbintenis aan te gaan met de organisatie achter de befaamde ‘Edisons’. Ondanks de recente versoepelingen zitten veel muzikanten nog steeds in onzekerheid. Liveoptredens hebben geruime tijd niet plaatsgevonden en dat is toch uiteindelijk waar de artiest voor leeft. Dat is voor ons alleen maar extra aanleiding geweest om de Edisons een nieuw thuis te bieden en te ondersteunen. De prijzen zijn niet alleen een erkenning maar staan ook te boek als een enorme boost voor carrières. Voor ons is dit een schitterende kans om bij te dragen aan de talentontwikkeling van Nederlandse musici”, aldus AFAS-directeur Bas van der Veldt.

Algemeen directeur Edison Stichting, Anne de Jong: “We zijn trots op de meest prestigieuze muziekprijs en verheugd met de komst van AFAS als belangrijk partner van de evenementen. AFAS is een gepassioneerd familiebedrijf waar ze veel belang hechten aan maatschappelijke verantwoordelijkheid en innovatie, maar het zijn ook creatieve meedenkers en ze hebben een hart voor cultuur. Met die kwaliteiten willen we de Edisons verder verduurzamen.”

De bekendmaking en ondertekening van de samenwerking heeft plaatsgevonden in het AFAS Theater Leusden waar de uitreikingen voor in ieder geval de komende vijf jaar plaatsvinden. Eerder genomineerden en winnaars Lavinia Meijer, Eric Vloeimans, Lidy Blijdorp en Jeangu Macrooy waren al op locatie om kennis te maken met de nieuwe thuishaven.

Essentieel in de samenwerking is volgens Van der Veldt dat de ondersteuning verder gaat dan het alleen maar faciliteren van een prijs voor de beste muzikanten. “Het mooie en belangrijke aan deze samenwerking is dat we niet alleen de muzikanten helpen, maar iedereen die betrokken is bij deze uitreiking, van licht & geluid tot aan de hostesses. Stuk voor stuk mensen die momenteel een ontzettend moeilijke tijd doormaken.”

Het AFAS Theater Leusden wordt de nieuwe locatie van de Edisons-uitreikingen. Het theater opende in 2021 haar deuren. Het theater biedt ruimte aan 850 gasten en is het decor voor kleine en grote zakelijke evenementen, zoals seminars, congressen, productpresentaties en premières.
AFAS is ook partner van AFAS Live in Amsterdam en het AFAS Circustheater in Scheveningen. Vanaf 5 februari wordt de musical over Johan Cruyff, 14 De Musical, hervat in het AFAS Theater Leusden.

De uitreiking van de Edisons 2021 was voor het eerst sinds lange tijd weer op televisie te zien in het BNN VARA-programma Matthijs Draait Door. De Edisons zijn de oudste muziekprijs van Nederland en wordt sinds 1960 uitgereikt voor "geluidsdragers van bijzondere kwaliteit".