Strandfestival ZAND wordt ‘hartverantwoord'

De aankomende editie van Strandfestival ZAND wordt het allereerste ‘hartverantwoorde festival’ van Nederland.

Het festival, dat op zaterdag 25 augustus voor de elfde keer plaatsvindt op het strand van Almere, werkt hiervoor samen met de Hartstichting.

In samenwerking met de Hartstichting voldoet het hele terrein aan de uitgangspunten van de zogenaamde ‘6 minutenzone’. In een 6 minutenzone kunnen mensen binnen zes minuten (dé cruciale tijd om de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk te vergroten) de juiste hulp bieden bij een hartstilstand.

Op ZAND worden de uitgangspunten hiervan toegepast door duidelijk zichtbaar te maken dat er zogenaamde AED’s bij de barren zijn (draagbare apparaten die via gesproken opdrachten helpen bij het reanimeren). Bezoekers kunnen bij een hartincident een melding maken bij elke bar, beveiliger of medewerker. Zij geven dit weer door aan Event Medical Service (EMS) die overal op het terrein snel ter plekke kan zijn. Indien de bezoeker zelf Burgerhulpverlener is, kan deze ook in actie komen door gebruik te maken van de aanwezige AED’s.
Met dit eerste hartverantwoorde festival wil de Hartstichting awareness creëren voor het belang van reanimatie en het gebruik van AED’s in Nederland. Elke week krijgen ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand.

Strandfestival ZAND wordt sinds 2008 georganiseerd op het strand van Almere en trekt jaarlijks zo’n 25.000 bezoekers. Dit jaar zijn er optredens van onder meer Anouk, BLØF, Guus Meeuwis, Chef’Special, Lil’ Kleine, Lucas & Steve, Nielson en Typhoon. De presentatie ligt net als voorgaande jaren in handen van Lieke van Lexmond en Jeroen van Koningsbrugge.