TivoliVredenburg en Rabobank vinden coronaproof invulling partnership

Medio maart maakten het Utrechtse podium TivoliVredenburg en de Rabobank bekend de komende vijf jaar samen te werken aan muziekeducatie. De voorgenomen gratis concerten en optredens op de Rabo Open Stage leken echter plots in rook op te gaan door de coronacrisis. De partners zijn erin geslaagd hieraan online toch invulling te geven, met een online podium voor amateurmuzikanten en muziekvideo’s voor kinderen.

De samenwerking is zichtbaar in het hart van TivoliVredenburg: in de centrale hal van het gebouw staat de Rabo Open Stage. Dit podium biedt amateurmuzikanten de kans om hun kunsten aan publiek te tonen. Nu dat niet in real life kan, gebeurt dat online. Op woensdagavond 20 mei zijn via een stream thuisopnames van Utrechtse amateurs te zien en horen. Zo kunnen zij toch optreden voor hun eigen achterban, en bovendien het omvangrijke online publiek van TivoliVredenburg bereiken.

In het educatieproject de MuziekRoute hebben Rabobank en TivoliVredenburg de ideale partner gevonden: een team muziekdocenten verzorgt normaliter muziekles aan alle basisschoolleerlingen in de Utrechtse wijk Overvecht. In samenwerking met de MuziekRoute zijn muzikale meedoevideo’s gerealiseerd die het hele gezin stimuleren met muziek aan de slag te gaan en blijven. De eerste video wordt gepubliceerd op maandag 18 mei en is het startschot van een zesdelige reeks.

Lange termijn partnership

In het recent gesloten vijfjarig partnerschap zal gelukkig ook ruimte ontstaan voor ontmoetingen en real life projecten.

Rients Schuddebeurs, voorzitter directie van Rabobank Utrecht: “TivoliVredenburg en Rabobank delen heel sterk de kernwaarden inspireren, activeren en presenteren. Samen met TivoliVredenburg willen we jongeren in Utrecht interesseren voor cultuur en ze de mogelijkheid geven om samen muziek te maken. De Rabo Open Stage is daarna de plek om hun kunsten voor het publiek te presenteren. Daarmee maken we voor zoveel mogelijk mensen het plezier van live muziek beleven én creëren bereikbaar.”

Jeroen Bartelse, algemeen directeur TivoliVredenburg: “Sinds de opening van TivoliVredenburg in 2014 zijn Rabobank en TivoliVredenburg partners en vanaf het begin is er een klik. Met de drukbezochte Rabo Open Stage kunnen muzikale talenten in alle genres en muziekstijlen vlieguren maken. Heel fijn dat we die vlieguren nu samen met De Muziekroute online kunnen laten maken en laten zien.”

Educatieproject Pronkstukken wordt eveneens mede mogelijk gemaakt door Rabobank. Met dit project krijgen middelbare scholieren de gelegenheid om hun eigen muziek te componeren en ten gehore te brengen in één van de zalen van TivoliVredenburg. Ook ondersteunt Rabobank het familie-evenement My First Festival. Tijdens dit speelse festival maken kinderen laagdrempelig kennis met alle muziekgenres. Ook onderzoeken Rabobank en TivoliVredenburg manieren om cultuurbezoek te verduurzamen.

Foto: Koen Peters