House of Esports en WePlay Esports organiseren “Esoccer Championship Rotterdam”

Na een succesvolle pilot met Rotterdam Sportsupport en zes Rotterdamse sportverenigingen in 2018 hebben WePlay Esports en House of Esports de handen ineengeslagen om op basis van de ervaringen met een nieuw format en een nieuw concept te komen: de “Esoccer Championship Rotterdam”. Een FIFA 19 competitie voor sportclubs en voornamelijk voetbalclubs.

“We spelen een FIFA 19 competitie met officiële ranglijst en puntentelling. Esportsteams bestaan uit leden van de sportvereniging. Elke sportvereniging in Rotterdam kan een esports team inschrijven,” geeft Wesley Thomas van WePlay Esports aan. Verenigingen hebben de vrijheid om ook mensen buiten de vereniging te selecteren vanuit “community building”.
De Esoccer Championship Rotterdam wordt gespeeld onder licentie van EA en voldoet aan de door EA gestelde Community Tournament Guidelines.

"De achterliggende gedachte vanuit Weplay Esports en House of Esports is het stimuleren van de reguliere breedtesport en de breedtesport binnen esports",zeggen beide partijen in een persbericht. "Door een podium te bieden aan gamers zal het niveau omhooggaan en komt er structuur binnen de sport. Deze amateurcompetities zullen kweekvijvers moeten worden met gametalenten voor teams of verenigingen die op een hoger niveau spelen."
"Door het uitbouwen van dit project wordt een hele nieuwe sport gefaciliteerd. In competitieverband verwachten wij van dit concept ook dat het bij zal dragen aan het ledenbehoud van de huidige sportverenigingen. Uit onderzoeken in Denemarken waar een grassroots programma al bestaat is dat ook naar voren gekomen."

Rotterdam Sportsupport

Ook dit jaar vindt er ondersteuning plaats vanuit Rotterdam Sportsupport voor dit initiatief dat wordt uitgerold naar twintig verenigingen in Rotterdam en regio. De Esoccer Championship Rotterdam vindt in overleg met de clubs dit jaar plaats. Rotterdam Sportsupport zorgt voor een beweegcomponent met FIFA skillgames.

Wim Noordzij: "De Esoccer Championship Rotterdam biedt clubs kansen. Het is goed in onze ogen als sportverenigingen méér willen zijn dan alleen sportaanbieder. De sportvereniging is ook een ontmoetingsplek, een plek waar je niet alleen sport, maar ook blijft hangen omdat er andere leuke dingen te doen zijn. Met een gamecompetitie faciliteer je dit samenkomen. Iemand zit niet thuis op de bank achter het scherm, maar ontmoet andere gamers en leert tijdens het spel samenwerken en gezamenlijk strategieën ontwikkelen."
"Bij de Esoccer Championship Rotterdam is de sfeer gemoedelijker dan tijdens de gemiddelde echte sportwedstrijd, zo hebben de clubs ervaren. Normaal gesproken ga je bij een uitwedstrijd direct naar de kleedkamer en zie je vervolgens je tegenstander pas op het veld. Bij dit Championship ontmoet je elkaar in de kantine, maak je een praatje en begin je daarna aan de game. Dat levert een andere vorm van rivaliteit op.” Wim Noordzij van House of Esports constateert verder: “De sociale cohesie en de verbinding blijkt nu al veel groter dan in de reguliere competitie”.

Vrijwel iedere Nederlandse tiener is opgegroeid met games. Veel jonge voetballiefhebbers zijn verslingerd aan FIFA 19 op PlayStation en Xbox. De Esoccer Championship Rotterdam speelt in op deze passie. Het is daarnaast voor een sportvereniging een manier om de club beleving te vergroten en leden nog meer te bieden en niet-leden bij een voetbalvereniging te betrekken. “Mogelijk levert deelname aan de competitie zelfs nieuwe lidmaatschappen op,” zegt Frederik Netten van Rotterdam Sportsupport.

Esports wordt een steeds groter onderdeel van het dagelijks leven. Dat is te zien in de groei die esports de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Esports, ofwel competitief gamen, is het spelen van games in wedstrijdverband op de pc of achter een console. In Nederland zijn er 7,1 miljoen gamers, weet Nolan Noordzij, een van de mensen achter de Esoccer Championship Rotterdam. “Daarvan doen 500.000 gamers aan esports.” Het spel FIFA 19 is een van de meest gespeelde games.

Rotterdam Esports Hoofdstad Nederland

Rotterdam heeft esports opgenomen in het sportbeleid voor de komende jaren. “Het zou zonde zijn om esports en virtual reality niet te integreren in het verenigingsleven,” volgens wethouder Sven de Langen in Sportknowhow XL van 5 februari jl.
Tevens vinden in Rotterdam Ahoy de League of Legends European Championship (LEC) Spring Finals plaats op 13 en 14 april en Rotterdam Games Week en Dreamhack Rotterdam van 18-20 oktober. De finale van de Esoccer Championship Rotterdam vindt plaats op Dreamhack Rotterdam als onderdeel van Rotterdam Games Week. Dreamhack is ‘s werelds grootste digitale festival, waar onder andere een open championship voor de game CS:GO met een prijzengeld van 100.000 dollar plaats vindt, een gaming expo, cosplay wedstrijden en een grote LAN-Party.