Ocean Live Park tijdens The Ocean Race Stopover in Den Haag

Van zondag 11 tot en met donderdag 15 juni 2023 is de haven van Scheveningen het middelpunt van The Ocean Race, de legendarische zeilrace rond de wereld. Tijdens de stopover zijn wordt in Den Haag het ‘Ocean Live Park’ georganiseerd, waar alle bezoekers gratis vijf dagen lang kunnen genieten van een programma voor watersporters, dagjesmensen en het bedrijfsleven.

De Ocean Race is sinds 1973 de ultieme test voor een sportteam en wordt vaak beschreven als het langste en zwaarste professionele sportevenement ter wereld, naast de Olympische Spelen en de America's Cup.
De deelnemende teams van The Ocean Race stoppen in juni in Den Haag voordat ze aan de laatste etappe beginnen naar de finish in Genua. Op zondag 11 juni worden de tien VO65- en IMOCA-zeiljachten verwacht in Scheveningen, gevolgd door de 'Awards Night' op maandag 12 juni. Op dinsdag 13 juni staat de Pro-Am Race voor de VO65- en IMOCA-klasse op het programma, gevolgd door de IMOCA In-Port Race en de prijsuitreiking. Op woensdag 14 juni kunnen bezoekers genieten van de Pro-Am Race voor de VO65-klasse, gevolgd door de VO65 In-Port Race en prijsuitreiking. Op donderdag 15 juni is het tijd voor de herstart van de laatste etappe van Den Haag naar Genua.

Tijdens de stopover in Den Haag worden alle watersportliefhebbers, zeezeilers, nieuwsgierige dagjesmensen en het bedrijfsleven in het Ocean Live Park getrakteerd op een avontuurlijk festijn van zeezeilen, watersport en duurzaamheid. Denk aan een zeer breed activiteitenprogramma met diverse sportieve activiteiten, e-sports activiteiten, muziek en culinaire verwennerij.

In samenwerking met de Universiteit van Delft wordt bijvoorbeeld de KiteSim gepresenteerd, een unieke zeilsimulator in virtual reality waarin bezoekers kunnen ervaren hoe het is om een kitesurfomgeving te bevaren met echte krachtfeedback, zonder nat te worden. Daarnaast kunnen bezoekers ook deelnemen aan een golfsurf- en een zeilsimulator. Ook de bijna traditionele grinder-competitie kan natuurlijk niet ontbreken.

Tijdens The Ocean Race krijgen kinderen ook de kans om hun verbeelding de vrije loop te laten en kleurrijke en inspirerende kunstwerken te creëren op afgedankte zeilen. Deze kunstwerken worden vervolgens zorgvuldig bewaard en omgezet in prachtige en duurzame tasjes, die niet alleen een prachtige herinnering zijn aan The Ocean Race, maar ook bijdragen aan het behoud van onze planeet.

Den Haag City of Sails met WK later in het jaar

Den Haag is later dit jaar ook de locatie voor het Allianz Wereldkampioenschap Zeilen, Kitesurfen en Windsurfen van 10 tot en met 20 augustus. Dit wordt het grootste zeiltoernooi in de Nederlandse geschiedenis met zo'n 1.300 topsporters die in tien olympische klassen het tegen elkaar opnemen in zeilhoofdstad Den Haag. De drie paraklassen komen in actie op het Braassemermeer.