WK Turnen 2026 naar Rotterdam

De WK Turnen komen in 2026 weer terug naar Rotterdam Ahoy. Het nieuws over het bid van de KNGU, Gemeente Rotterdam en TIG Sports werd vandaag bekend op de councilmeeting van de FIG in Dubrovnik. Het WK staat gepland van 17 t/m 25 oktober 2026. Het is voor de derde keer dat het evenement in Rotterdam gehouden wordt.

"We zijn enorm vereerd en trots dat we het WK Turnen in 2026 mogen verwelkomen”, zegt Monique Kempff, voorzitter van de KNGU. “Als vierde sport van Nederland hebben wij ons ten doel gesteld om de sport meer en beter naar de mensen toe te brengen. Het onderstrepen van het belang van sport en bewegen is de rode draad in veel van de initiatieven die wij als Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) ondernemen. Op deze manier de sport weer op de kaart zetten en de wereld opnieuw openen voor onze prachtige sport. Dit WK is een unieke stip aan de horizon. Samen met Rotterdam Topsport en TIG Sports hebben we goede partners gevonden met jarenlange ervaring in het organiseren van grote internationale sportevenementen."

Ook Epke Zonderland is trots: “Het is een eer voor Nederland en voor onze sport om de kans te krijgen dergelijke internationale evenementen te mogen organiseren. Het is geweldig voor de promotie van de sport en de sportparticipatie in ons land. Daarnaast sluit het perfect aan bij de ambitie van de KNGU om de sport naar de mensen toe te brengen. Ik onderstreep het initiatief van de bond om meer en beter in te zetten op "plezier hebben in bewegen". Het is geweldig dat we deze ambitie meer en meer kunnen uitstralen, samen met de internationale turnfamilie. Wat is er mooier dan op het grootste internationale podium aan de wereld te laten zien hoe fantastisch turnen is?”

In 2010 was Rotterdam Ahoy de locatie waar het toernooi plaatsvond. Ook in 2026 wordt weer gebruik gemaakt van deze multifunctionele arena. De stad Rotterdam is voor veel turners bekend terrein. Rotterdam Ahoy wordt ook jaarlijks gebruikt als locatie voor de Nationale Kampioenschappen in alle disciplines van de gymsport. Dit feest is altijd de ultieme afsluiting van weer een geweldig wedstrijdseizoen.

Rotterdam en turnen zijn nauw met elkaar verbonden en niet alleen op het gebied van evenementen. Sinds 1 september 2021 is Rotterdam gastheer van het TeamNL topsportprogramma turnen heren. Het plan heeft tot doel de sport in de regio een impuls te geven. Zo krijgen trainers en bestuurders van verenigingen advies en ondersteuning. Ook worden programma's opgezet voor basisscholen om kinderen kennis te laten maken met de gymsport en ze letterlijk in beweging te krijgen. Op deze manier profiteert de hele turnpiramide van de investeringen en inspanningen en kunnen meer talenten doorstromen.

De Rotterdamse wethouder Christine Eskes (o.a. Sport): “Na het grote succes van het WK Turnen in Ahoy in 2010, hebben we samen met de KNGU besloten ons opnieuw in te zetten voor dit prestigieuze evenement. Ahoy is sindsdien gerenoveerd en vergroot, wat nog meer mogelijkheden met zich meebrengt. We kijken ernaar uit het WK, na 16 jaar, in 2026 weer in Rotterdam te mogen verwelkomen.”