Marketeers denken graag dat ze vooroplopen. Omdat marketing – in ieder geval deels – een creatief proces is, geloven velen binnen de industrie dat zij kunnen bepalen wat de volgende stap is voor merkmarketing. Maar nu we ons ver in de jaren twintig van deze eeuw bevinden, en marketeers zich massaal opwinden over ‘disruptieve marketing’, wil ik erop wijzen dat professionals die werken volgens de best practices van wat ik ‘Laatste Generatie Sponsoring’ noem, de kernprincipes van disruptieve marketing al vijftien jaar toepassen.
Onze slimme, wendbare en vindingrijke sector was al bezig met disruptie lang voordat dat een modewoord werd. Het bepaalt hoe we denken, waar we onze focus leggen en hoe we succes definiëren. Het tilt het creatieve proces naar hoogten en richtingen die veel marketeers nog nooit hebben gezien.
Als Disruptive Marketing een ‘game changer’ is, dan verandert het het spel – in een spel dat onze sector allang speelt – en goed. Dus laten we dat gewoon erkennen. Laten we de unieke kracht van sponsoring combineren met de mindset en vaardigheden die we jarenlang hebben ontwikkeld, samen met de explosie aan technologisch gedreven inzichten en kanalen – en het noemen zoals het is: Disruptive Sponsorship.
Discussies over disruptie in marketing verzanden al snel in een technologiediscussie – en dat doet de praktijk ernstig tekort. Ik begrijp het: technologie is verdomd sexy, en het is makkelijk om er opgewonden over te raken. Ik raak er ook opgewonden van. Technologie kan enorme hoeveelheden gegevens verzamelen, samenvoegen en analyseren. Technologie kan berichten en ervaringen van klanten en fans overbrengen op manieren waar we tien jaar geleden alleen maar van konden dromen. Maar hoe cool technologie ook is geworden – en zal blijven – ze is slechts een mechanisme.
Disruptors weten dat ze zich moeten richten op hun doelgroepen – op wat belangrijk voor ze is, hun aspiraties en teleurstellingen en, van cruciaal belang, hoe ze contact maken met mensen en omgaan met de wereld. Dus als mensen nieuwe levensstijlen, prioriteiten en technologieën omarmen, nemen disruptieve marketeers die veranderingen op in wat ze doen – net zoals disruptieve sponsors dat al vijftien jaar doen.
De valuta van marketing zijn niet langer bereik, exposure, beïnvloeding of zelfs verkoop. Het zijn dopamine, oxytocine en serotonine. Het zijn endocannabinoïden, endorfine en adrenaline. Het gaat om emoties en connectie, om vreugde en eigenwaarde. Het gaat om identiteit, erbij horen en je gewaardeerd voelen. Als een merk dát weet op te roepen, zullen mensen zich op zo’n manier met dat merk identificeren dat het de vluchtige promoties van de concurrent overstijgt.
Nog vóór Disruptive Marketing een begrip werd, was sponsoring al een vorm van marketing die de regels doorbrak – en we weten inmiddels hoe we dat effectief doen. Maar hoe leuk het ook is om het recht te hebben daarover op te scheppen, het is nog waardevoller om te beschikken over de inhoud die deze disruptie daadwerkelijk laat werken.
Als het erop aankomt, levert sponsoring een kracht die Disruptive Marketing intrinsiek niet in zich heeft. Net als eerder bij ‘Experience Marketing’, wordt Disruptive Marketing vaak overgelaten aan het fabriceren van de relevantie die in sponsoring zit ingebakken – en vaker wel dan niet klinkt het hol.
Bij sponsoring zijn relevantie, passie en emotie ingebakken, omdat sponsoring in de kern gaat over wat mensen belangrijk vinden. Sponsoring biedt sponsors een geloofwaardig platform – niet alleen om erover te praten, maar om te laten zien waar hun merk voor staat. Om te laten zien welke waarden het deelt met de doelgroep. Sponsoring versterkt de geloofwaardigheid en authenticiteit van een merk – zowel in taalgebruik als in gedrag. En de drijvende kracht achter dit alles is betekenis.
Zonder betekenis is Disruptive Marketing slechts een leeg vat: een hoop data, technologie en creativiteit – zonder impact. Betekenis is de superkracht van sponsoring. Geen enkel ander marketingmiddel komt in de buurt.
Merken noemen zich graag ‘klantgericht’, maar in de praktijk gaat het vaak niet verder dan goede klantenservice. Zelden gaat het over de bredere manier waarop ze zich tot die klanten verhouden – en al helemaal niet over marketing, dat al decennialang vooral neerkomt op schreeuwen in de richting van de doelgroep.
Sponsors realiseerden zich lang geleden dat ze in eerste instantie als een “indringer” in elke fanbase worden gezien. En als ze ook maar enige kans wilden maken om hun eigen merkdoelstellingen te behalen, moesten ze eerst tegemoetkomen aan de behoeften van de fans. Het begrijpen, respecteren en toevoegen van waarde aan de fanbeleving werd de derde 'win' in 'win-win-win'-sponsoring. En hoewel de fanbeleving nu weinig lijkt op die van toen, is het inbouwen van die derde 'win' in de sponsorvergelijking nog steeds de hoeksteen van het sponsorrendement. Disruptieve sponsors hechten zoveel waarde aan deze benadering dat ze sponsoring inzetten om waarde te creëren – niet alleen voor fans, maar ook voor hun klanten, prospects, personeel, communities en andere belanghebbenden.
Ik doe dit al heel lang, en zolang ik me kan herinneren, is het marketingproces ongeveer als volgt verlopen:
Natuurlijk is er meer dan dit, maar dat ‘meer’ verschilt per merk en is vrijwel altijd gericht op KPI’s.
Disruptieve marketing heeft dat denken veranderd: het primaire doel is om de merkperceptie positief te beïnvloeden. De gedachte is dat als mensen zich aantoonbaar positiever voelen ten opzichte van een merk, de verkoop en andere beoogde resultaten vanzelf komen. Dat denken lijkt op hoe moderne werkgevers hun medewerkers tot bloei willen laten komen.
Old school-denkers zouden dan productiviteitstrainingen, competities en incentives opzetten die, eerlijk gezegd, niet iedereen motiveren en alleen kortetermijnwinst opleveren. Andere werkgevers hebben vastgesteld dat ‘gelukkige medewerkers’, die trots zijn op het bedrijf waarvoor ze werken, productiever zijn en dat de productiviteit over de hele linie toeneemt. Zij richten zich op het creëren van een werkplek en organisatiecultuur waarin geluk en trots centraal staan.
Vanuit het perspectief van Disruptive Sponsorship kunnen we het hebben over ‘sentiment’, maar omdat wat we sponsoren van nature betekenisvol is voor de doelgroep, gaat de analyse dieper, zijn de emoties specifieker en worden de percepties sterker en hechter vastgehouden. Het gaat om drijfveren en knelpunten, om prioriteiten en zelfbeeld, om status en sociale geloofwaardigheid. Het gaat om empathie en vriendelijkheid, groepsgevoel en rivaliteit, vreugde en pijn. Disruptieve sponsors spiegelen al die elementen – ze weerspiegelen, versterken en voegen waarde toe aan de fanbeleving. En als dat goed wordt gedaan, ontstaat er een duurzame band met het merk en een krachtige toename in merkvoorkeur en actief aanbevelingsgedrag.
In tegenstelling tot sommige andere aspecten van Disruptive Marketing is het voor merken de afgelopen acht tot tien jaar een leerproces geweest om te begrijpen in hoeverre mensen de regie over hun mediaconsumptie hebben genomen – en hoezeer dat traditionele marketingkanalen grotendeels overbodig heeft gemaakt.
Sponsors weten dat fans het altijd al voor het zeggen hebben gehad. Ze kiezen ervoor om met hen te communiceren via iets waar die fans zelf al om geven. En dat maakt het verdomd makkelijk voor mensen om sponsors die hun fanbeleving verstoren te negeren – en vaak heel bewust te negeren.
En wee de sponsor die denkt dat het negeren of verstoren van de fanbeleving de manier is om marketingdoelen te bereiken. Het onderbreken van, of onnodig binnendringen in, de fanbeleving kan misschien de aandacht trekken, maar zal zeker niet leiden tot verbondenheid of betrokkenheid. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat de voortdurend wisselende reclames op de LED-boarding tijdens een wedstrijd de beleving verbeteren.
Sponsors weten ook dat het loslaten van controle een essentieel onderdeel is van het proces. Mensen die gewend zijn hun media volledig zelf te filteren en samen te stellen, zitten niet te wachten op eenrichtingsboodschappen van een merk – zelfs niet als die gepaard gaan met een sponsorship. Nee, ze willen content creëren, samenwerken en content remixen; ze willen een stem, een platform, een merk dat hén vertegenwoordigt – en ze willen alles delen op hun eigen voorwaarden.
Het is rommelig en chaotisch, maar het is wél waar de mensen zijn. Disruptieve sponsors weten dat het omarmen van die chaos essentieel is om sponsoring te laten werken. Hoe meer ze de vrijheid, deelname en expressie van fans stimuleren, hoe krachtiger sponsoring als platform wordt.
Sponsors die werken volgens best practices weten al hoe je Disruptieve Sponsoring effectief inzet. Zij beschikken over de mindset en de vaardigheden om lifestyletrends, maatschappelijke veranderingen en technologische ontwikkelingen te vertalen naar emotioneel krachtige en betekenisvolle marketingkansen. Ze weten dat de manier waarop sponsoring eruitziet en wordt vormgegeven sterk kan verschillen – per jaar, per markt, per regio of per partnership – maar dat de onderliggende principes hetzelfde blijven.
Dit artikel is slechts een inleiding op mijn whitepaper ‘Disruptive Sponsorship’. Voor de technieken en strategieën die disruptieve sponsors inzetten om rendement te verhogen en de relatie met doelgroepen te verdiepen, kun je het volledige (Engelstalige) whitepaper gratis downloaden.
Vertaling: Martijn Beenen