SponsorReport sprak met Kristel van der Linden (Hoofd Business Development Mauritshuis), en Marco Dorigo (General Manager Benelux Haleon) over hun opvallende en innovatieve samenwerking. Het ligt namelijk niet direct voor de hand dat een gerenommeerd cultureel instituut en een merk uit de tandverzorgingsindustrie – Sensodyne - samenwerken. Wat begon als een gedurfde zet is echter uitgegroeid tot een partnership die nieuwe wegen opent in merkpositionering voor Haleon en voor storytelling voor het Mauritshuis. Eva Glas (Account Director Weber Shandwick) schoof bij het gesprek aan om toe te lichten hoe beide partijen onder haar leiding bij elkaar kwamen.
Twee jaar geleden spraken we elkaar tijdens een rondetafelgesprek op het SponsorReport Jaarcongres over je ambitieuze plannen met partnerships voor het Mauritshuis. Nu praten we over een gerealiseerde, succesvolle samenwerking met Sensodyne. Hoe is dit bijzondere partnership tot stand gekomen?
Van der Linden: "Toen ik ruim drie jaar geleden bij het Mauritshuis begon, wist ik dat we anders moesten gaan denken. Met anderen woorden: om buiten de lijntjes te gaan kleuren. Ik wilde op zoek gaan naar andere typen doelgroepen en bedrijven waarmee we konden samenwerken. Haleon heeft met Sensodyne een retailkanaal, iets waar we graag, via een partner, toegang toe krijgen. Deze combinatie biedt ons een unieke kans om de verhalen van het Mauritshuis op een andere manier te vertellen. Dit is hopelijk nog maar het begin van meer innovatieve samenwerkingen."
Sponsoring wordt steeds belangrijker voor culturele instellingen. Hoe verhoudt zich dat financieel binnen het Mauritshuis?
Van der Linden: "Onze financiering bestaat uit drie delen: een derde komt van OC&W, een derde van entreegelden en een derde van fondsen, sponsoren en particulieren. We hebben vier steunstichtingen en drie belangrijke partners: de Vrienden Loterij, Nationale-Nederlanden en Lely. Sensodyne is onze nieuwste projectpartner. Naast de financiële steun bereiken we ook een publiek dat we anders misschien niet hadden aangesproken."
Hoe is de samenwerking met het Mauritshuis gestart?
Dorigo: "Voor ons was deze samenwerking een strategische keuze bij de lancering van Sensodyne Clinical Repair. We wilden een campagne die meer was dan alleen een reclameboodschap. We zochten een manier om wetenschap en expertise op een dieper niveau te verbinden met onze doelgroep. Het restaureren van schilderijen van het Mauritshuis bleek een perfecte parallel te zijn met het herstel van het gebit bij gevoelige tanden. Zo ontstond het idee voor deze samenwerking."
Sponsoring was dus niet het doel maar storytelling wel?
Dorigo: "Exact. Dit is een gouden tijd voor marketeers. Er zijn talloze manieren om je publiek te bereiken, maar het medialandschap is ook extreem versnipperd. Je moet als merk opvallen en relevant blijven. Met deze samenwerking wilden we een verrassend en betekenisvol verhaal vertellen. Dat is gelukt door onze wetenschappers te koppelen aan de restauratie-expertise van het Mauritshuis. We hebben een parallel gemaakt tussen het behoud van gevoelige tanden en restauratie. Restaurator van het Mauritshuis Sabrina Meloni en onze wetenschapper Marjan van Luxemburg van Sensodyne hebben hun expertise gedeeld. We hebben het niet uitgebreid gepretest maar vooral vertrouwd op ons buikgevoel.
Door deze samenwerking benadrukken Haleon en het Mauritshuis de grote zorg en expertise die nodig zijn om waardevolle objecten te beschermen, of het nu gaat om het herstel van het gebit bij gevoelige tanden, of om het behoud van cultureel erfgoed.
Er zijn veel musea in Nederland. Waarom is juist het Mauritshuis gekozen?
Dorigo: "Drie dingen vielen op. Ten eerste is het Mauritshuis een gerenommeerd museum, wat ons hielp om lokaal relevant te zijn. Ten tweede heeft het een eigen restauratieatelier met topexpertise, wat cruciaal was voor het verhaal dat we wilden vertellen. En ten derde was er de passie en moed van het Mauritshuis-team. Dit was geen standaard sponsoring; het was een gezamenlijke creatie van iets unieks."
Hoe werd dit intern ontvangen?
Van der Linden: "Eerlijk gezegd was er eerst wat scepsis binnen de organisatie. Toen ik het idee aan ons MT presenteerde, waren er twijfels: ‘Wat heeft een tandpastamerk met ons te maken?’ Maar hoe dieper we erin doken, hoe duidelijker de parallellen werden. Het atelier waar we schilderijen restaureren, is een van de best bewaarde geheimen van het museum. Met deze samenwerking konden we dat verhaal eindelijk vertellen aan een breed publiek."
In nauwe samenwerking met PR-bureau Weber Shandwick werd een reeks video’s ontwikkeld, waarin de expertise van zowel de tandheelkundige wetenschap als de kunstrestauratie werd belicht. De digitale campagne, die sinds eind 2024 loopt, is gericht op het bereiken van een breed publiek via YouTube, Meta en andere online kanalen.
Hoe hebben jullie geholpen bij het tot stand brengen van deze samenwerking?
Glas: "De campagne is door ons bedacht en opgezet in opdracht van Haleon, waarvan wij het vaste communicatiebureau zijn. De videoproductie is gedaan door onze partner Yune. Sensodyne Clinical Repair was voor Haleon een cruciale productlancering. Het moest anders en opvallend zijn. Samen met het Mauritshuis hebben we gekeken naar hoe we een diepere, emotionele verbinding met het Nederlandse publiek konden maken. We moesten een balans vinden tussen de commerciële kant van Sensodyne en de culturele waarde van het Mauritshuis. Het resultaat is een verhaal dat authentiek en boeiend is."
Hoe wordt het succes van deze samenwerking gemeten?
Dorigo: "Verkoopcijfers zijn niet de juiste KPI voor dit type partnership. Voor ons draait het om merkwaarde: uniciteit, differentiatie en superioriteit. Dit meten we jaarlijks. Wat we nu al merken, is dat de campagne enorm goed wordt ontvangen. De authenticiteit van de beelden en de verhalen resoneren bij het publiek."
Van der Linden: "Intern is de respons ook fantastisch. Onze medewerkers zijn trots en zelfs onze bestaande partners complimenteerden ons over de storytelling. Dit opent deuren voor toekomstige samenwerkingen."
Levert dit partnership learnings op die je kunt gebruiken in andere landen?
Dorigo: "Waarom niet? We zijn een wereldwijd bedrijf en als iets succesvol is, kunnen we het in andere markten uitrollen. Natuurlijk moet het lokaal relevant blijven. Misschien koppelen we in een ander land onze tandpasta aan een ander restauratieproject."
De samenwerking tussen Sensodyne en het Mauritshuis toont aan hoe merken en culturele instellingen elkaar kunnen versterken. Niet via traditionele sponsoring, maar door een diepgaand, relevant verhaal te vertellen. Voor zowel Haleon als het Mauritshuis is dit nog maar het begin van een inspirerende samenwerking.
Van der Linden: "We hebben nog veel ideeën voor Haleon. Misschien werken we in de toekomst wel met specifieke kunstwerken, zoals het schilderij ‘Lachende jongen’ van Frans Hals. Dit werk toont een jongen met een ontwapenende, brede lach, waarbij zijn gele tanden zichtbaar zijn. Het Mauritshuis heeft de meeste Hollandse Meesters per vierkante meter van Nederland, dus de mogelijkheden zijn er."