VriendenLoterij doneert 52,9 miljoen euro aan goede doelen

De VriendenLoterij maakte tijdens het Goed Geld Gala bekend dat er in 2016 een recordbedrag van ruim 52,9 miljoen euro gaat naar goede doelen, (sport)clubs en verenigingen. In totaal worden er 49 goede doelen ondersteund.

Extra projectschenkingen zijn er in 2016 onder andere voor Nationaal Fonds Kinderhulp, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding. De VriendenLoterij schenkt 500.000 euro aan het Jeugdsportfonds en Nationaal Fonds Kinderhulp om kwetsbare groepen kinderen te leren zwemmen via de innovatieve zwemlesmethode SuperSpetters van de KNZB. Door deze schenking gaan 11.000 kinderen, die anders niet leren zwemmen, hun diploma halen.

De Hartstichting ontvangt een schenking van 581.000 euro om 800 extra AED’s 24 uur per dag toegankelijk te maken door ze aan de buitenzijde van een gebouw te plaatsen. Hierdoor kunnen twee extra levens per week worden gered. Nu bevinden AED’s zich veelal binnenshuis, waardoor ze niet altijd bereikbaar zijn voor burgerhulpverleners.

KWF Kankerbestrijding en het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) ontvangen dankzij de VriendenLoterij-deelnemers een bijdrage van 322.000 euro om een in het Antoni van Leeuwenhoek ontwikkelde operatietechniek beschikbaar te maken voor alle ziekenhuizen in Nederland. Met deze techniek kunnen tumoren volledig operatief worden verwijderd, waardoor de kans op mogelijke terugkeer en uitzaaiingen kleiner wordt.

Ook onthulde de VriendenLoterij tijdens het Goed Geld Gala dat jeugdopleidingen van Eredivisieclubs dankzij de deelnemers ruim 3,8 miljoen euro ontvangen. De jeugdopleidingen gebruiken de schenking onder andere voor scholing, zodat kinderen naast hun voetbalopleiding op een toekomst in de maatschappij worden voorbereid.