Afdracht Nederlandse Loterij € 168,5 miljoen

Over het jaar 2020 geeft de Nederlandse Loterij een afdracht van € 168,5 miljoen aan de samenleving, sport en goede doelen.

Aan NOC*NSF en 77 sportbonden wordt door Nederlandse Loterij € 45,2 miljoen afgedragen. Aan de 18 goede doelen € 17,2 miljoen. De Staat der Nederlanden ontvangt € 106,1 miljoen. De afdracht is nagenoeg gelijk aan vorig jaar toen de totale afdracht € 173,1 miljoen bedroeg. Daarvan ontving NOC*NSF en de bonden € 46,4 miljoen. De 18 goede doelen ontvingen vorig jaar gezamenlijk € 17,6 miljoen.
Nederlandse Loterij is de naam achter Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en TOTO.

De totale omzet van Nederlandse Loterij bedroeg in 2020 ruim 1.3 miljard euro. “Het jaar 2020 was een onvoorspelbaar jaar, dat we met een goed resultaat hebben afgesloten. We zagen een verschuiving naar online aankopen, doordat mensen hun loten niet bij hun vaste winkelier konden kopen. We hopen dat onze retailers een beter jaar tegemoet kunnen zien nu hun winkels weer open mogen”, aldus Niels Onkenhout, CEO van Nederlandse Loterij.

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF: “Wij zijn verheugd met de afdracht die de Nederlandse Loterij Organisatie in 2020 aan de sport heeft kunnen doen. Ze hebben in een uitdagend jaar een sublieme prestatie geleverd ten behoeve van de sport en goede doelen. Ook in 2020 heeft de Nederlandse Loterij met deze afdracht het weer mogelijk gemaakt dat vooral veel jeugdsport in Nederland doorgang heeft kunnen vinden. Door deze afdracht is het ook gelukt om de voor het sportaanbod in Nederland verantwoordelijke organisaties deze moeilijke tijd te laten overleven. Wij staan nu allemaal klaar om met sport Nederland zo snel mogelijk weer vitaal en weerbaar te maken. De samenwerking met de Gezondheidsfondsen is hier al een sprekend voorbeeld van.”

Nederlandse Loterij heeft vandaag ook de winnaar van de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs bekend gemaakt. De prijs gaat jaarlijks naar een persoon of organisatie met een sportief initiatief dat Nederland(ers) in beweging brengt. Op 11 mei is Onbeperkte Evenementen uitgeroepen tot winnaar. Ze ontvangen een geldprijs van € 50.000.