De SportMaatschappij ondersteunt topsporters bij hun toekomst

Oud-hockey-international Sylvia Karres en Arlette van der Meulen hebben de Stichting SportMaatschappij opgericht om topsporters te ondersteunen bij hun toekomst.

Topsporters hebben weinig tijd en focus om een leven naast de sport op te bouwen. Dit heeft tot gevolg dat de overgang richting een maatschappelijke loopbaan té groot is.

Stichting De SportMaatschappij, opgericht door oud-hockey-international Sylvia Karres en Arlette van der Meulen, wil daar iets aan doen door topsporters te stimuleren om al tijdens hun sportcarrière aan de slag te gaan met hun passies en kwaliteiten naast de sport. Zodat ze hun sportcarrière optimaal benutten en vervolgens vol vertrouwen met topsportpensioen gaan. De stichting geeft particuliere en zakelijke supporters met een sporthart een belangrijke rol in hun missie door het Fonds voor de Sport-Mens op te richten.

"Uit eigen ervaring heb ik ondervonden hoe moeilijk het kan zijn om een leven na de topsport op te bouwen”, zegt Karres. "Je staat er ineens alleen voor. En je beseft pas achteraf hoe waardevol je topsportcarrière was. Het is dan mooi als je je kwaliteiten, je netwerk en de ervaringen die je als topsporter hebt opgedaan goed voorbereid kunt inzetten voor je toekomst.”

Meer dan sport(ers)

De verantwoordelijkheid voor de persoonlijke ontwikkeling van topsporters ligt nu vooral bij de sporters zelf. De stichting wil dat hier verandering in komt en zowel bedrijven als supporters met een sporthart hierbij betrekken. "De topsport heeft supporters altijd veel gebracht. Onze missie is om een sportmaatschappij te creëren waarin supporters óók de sporters inspireren om een leven na(ast) de sport op te bouwen”, aldus Karres. "Zo ontstaat er een omgeving waarin beide partijen elkaar versterken.”

Dankzij de inzet en bijdragen van supporters kunnen topsporters aanspraak maken op het, door de stichting opgerichte, Fonds voor de Sport-Mens. Hierdoor kunnen zij trainings- en coachprogramma’s volgen om tijdens en na hun sportcarrièrekennis en gerichte ervaringen op te doen. Iedere sporter is verschillend en de talenten die (oud-)topsporters bezitten zijn maatschappelijk breed inzetbaar.
Door met De SportMaatschappij een zo breed mogelijk netwerk op te bouwen kunnensporters met verschillende achtergronden, kwaliteiten en interesses begeleid worden op weg naar een mooie maatschappelijke carrière.

De SportMaatschappij wordt ondersteund door ABN AMRO, TIG Sports, TK Advocaten en Just.