Diergaarde Blijdorp en Eneco gaan voor een duurzame toekomst

Diergaarde Blijdorp en Eneco hebben een energiepartnerschap bezegeld voor de komende vijf jaar. Blijdorp en Eneco willen samen grote stappen zetten om de energievoorziening van de Diergaarde verder te verduurzamen.

Diergaarde Blijdorp en Eneco werken daarbij samen aan de bouw van een warmte-koudeopslag (WKO) naast het Oceanium, waarvoor vandaag de warmtepompen zijn geplaatst. Hiermee wordt de energievraag van verschillende dierverblijven slim aan elkaar gekoppeld. Daarmee wordt een grote stap gezet in het aardgasvrij verwarmen van een omvangrijk deel van Blijdorp, die tegelijkertijd een besparing oplevert van 751 ton aan CO2-uitstoot.

De WKO wordt komend voorjaar in gebruik genomen en maakt het Oceanium, Amazonica en op den duur het nieuwe entreegebied aardgasvrij. Eneco en Diergaarde Blijdorp hebben daarnaast de handen ineengeslagen voor meer verduurzamingsprojecten. Zo ontvangt de dierentuin straks groene stroom afkomstig van Rotterdamse wind uit windpark Slufterdam. Rotterdamse wind. Daarnaast worden de zonnepanelen op het dak van het Oceanium vernieuwd en wordt het aantal elektrische laadpalen uitgebreid.

Erik Zevenbergen, directeur Diergaarde Blijdorp: “Diergaarde Blijdorp wil haar bezoekers inspireren goed voor de aarde te zorgen. Dat doen we op tal van manieren en door te laten zien wat je zelf kunt doen. In Eneco vonden we in moeilijke tijden een partner die ons bleef bijstaan de duurzame ambities niet uit het oog te verliezen. In de samenwerking met Eneco maakt Diergaarde Blijdorp een grote duurzame stap naar de toekomst.”

Dick Velings, directeur Eneco Zakelijk: “Eneco wil bijdragen aan een leefbare planeet, zodat volgende generaties er ook van kunnen genieten. In de dierentuin zien we wat natuurschoon en diversiteit aan dieren ons kan brengen. Wij zijn er dan ook trots op om met Diergaarde Blijdorp samen te werken aan het reduceren van hun CO2 footprint.”

Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid: “Ik juich het aardgasvrij maken van het Oceanium en Amazonica erg toe. Door een groot deel van Diergaarde Blijdorp voortaan duurzaam te verwarmen wordt per jaar honderden tonnen CO2 bespaard en komen de Rotterdamse klimaatdoelen weer een stuk dichterbij. Blijdorp en Eneco geven daarmee een aansprekend voorbeeld aan andere Rotterdamse bedrijven en organisaties. Met zulke initiatieven bouwen we samen aan een klimaatneutrale stad.”