Fonds Gehandicaptensport krijgt komende 5 jaar steun van VriendenLoterij

In Nederland zijn er 1,7 miljoen mensen met een matige tot zware handicap. De sportparticipatie is 59%, dat betekent dat er gemiddeld 1 keer per week gesport wordt. De sportparticipatie van mensen met een handicap is slechts 34%, maar de behoefte om te sporten onder deze groep wordt steeds groter. Met de steun van de VriendenLoterij voor de komende 5 jaar, kan Fonds Gehandicaptensport nog beter in deze behoefte voorzien, juist in deze tijd.

Bewegen is juist voor mensen met een handicap belangrijk zegt Prof. Dr. Erik Scherder*. Scherder: “Stilzitten is het nieuwe roken”. Zelfs in een rolstoel kun je actief zijn. “Het maakt namelijk niet uit hoe je beweegt, áls je maar beweegt. Elke keer dat je denkt: ‘ik zet stapjes, ik verleg mijn grenzen’ voelt dat goed. Bewegen is dus goed voor je gezondheid en voor je hersenen - én het maakt je blij.”

Fonds Gehandicaptensport stelt zich tot doel om mensen met een handicap te faciliteren, te inspireren en te motiveren om te gaan sporten, buiten, in de sportschool of thuis. Bijvoorbeeld door samen te werken met Special Olympics, waarbij prestatief sporten voor mensen met een verstandelijke beperking mogelijk gemaakt wordt. Om ervoor te zorgen dat kinderen in Nederland weten hoe het is om te sporten met een handicap, zodat het op jonge leeftijd al de normaalste zaak van de wereld is, is er het voorlichtingsprogramma (S)Cool on Wheels. Dit is al jaren een beproefd succes. Jaarlijks worden er meer dan 400 clinics gegeven aan schoolkinderen. Met de vaste bijdrage van de VriendenLoterij kunnen de komende jaren nog meer kinderen uit groep 7 en 8 via clinics ervaren wat het is om te leven en sporten met een handicap. Vaak zijn dit groepen waar een leerling met een handicap in zit.

Structurele steun in deze tijd van groot belang

De VriendenLoterij verlengt per 1 januari 2021 de samenwerking met Fonds Gehandicaptensport voor een periode van vijf jaar. Sinds 2001 ontvangt Fonds Gehandicaptensport jaarlijks € 250.000 euro. Zodat we structureel steun kunnen blijven bieden. “Als Fonds staan wij als één team achter sporters met een beperking. We maken het mogelijk dat iedereen met een handicap structureel kan sporten, want sport (ver)bindt en raakt!, aldus Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport. “Niemand mag buitenspel staan en wij stoppen niet voordat we dat gerealiseerd hebben. Daarom is de jaarlijkse steun van de VriendenLoterij fantastisch voor ons en daarmee alle sporters met een beperking.”

Dorine Manson, Managing Director van de VriendenLoterij, “Regelmatig sporten is nog steeds niet vanzelfsprekend voor mensen met een handicap. Gelukkig is Fonds Gehandicaptensport volhardend in haar doel om daar structureel verandering in te brengen. En met resultaat. Wij zijn blij dat onze steun daaraan bijdraagt.

De VriendenLoterij steunt maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen of mogelijkheden een steuntje in de rug geven, zodat zij voluit mee kunnen doen in de samenleving en een volwaardig leven kunnen leiden. Ook steunt zij vrijwilligers in hun ambitie om een bijdrage aan de maatschappij te leveren. De loterij werft fondsen voor goede doelen die werken aan gezondheid en welzijn en geeft bekendheid aan hun werk.
Bij de VriendenLoterij maken deelnemers tijdens de wekelijkse Bingotrekking kans op de hoofdprijs van 100.000 euro, en nog vele andere mooie (geld)prijzen. Daarbij hebben deelnemers de mogelijkheid om voor een zelfgekozen maatschappelijke organisatie mee te spelen. Inmiddels spelen 650.000 deelnemers mee voor 46 goede doelen en bijna 3.300 clubs, verenigingen en stichtingen in Nederland. Sinds 1998 is ruim 969 miljoen euro aan goede doelen geschonken. Organisaties zoals KWF Kankerbestrijding, Fonds Gehandicaptensport, Hartstichting, Nationaal Fonds Kinderhulp en Nationaal Ouderenfonds ontvangen jaarlijks een bijdrage.