Goede doelen ontvangen 33 miljoen van bedrijven

De 25 grootste goede doelen ontvingen in 2017 bijna 33 miljoen euro van bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

De 33 miljoen is circa 4,5 procent van de opbrengsten uit donaties. Volgens de Volkskrant ontvangt de stichting Woord en Daad met 5,1 miljoen euro het meest, vooral van christelijke ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Op plek twee en drie van grote ontvangers staan KWF Kankerbestrijding en Unicef met beide ongeveer 4,9 miljoen euro. De 25 goede doelen ontvingen 2,6 procent minder geld van bedrijven dan het jaar ervoor.

Particulieren blijven de gulste gevers voor goede doelen. Zij doneerden in 2017 bijna 728 miljoen euro, dat is 1,6 procent meer dan in het jaar ervoor. Net als in 2016 was KWF het grootste goede doel van Nederland, gevolgd door het Rode Kruis, Artsen Zonder Grenzen, Unicef en de Hartstichting.

Het is de eerste keer dat goede doelen informatie over donaties van bedrijven openbaar maken. Ze zijn tegenwoordig verplicht inkomsten van bedrijven apart te vermelden in hun jaarverslag, willen ze worden erkend als goed doel.