Greenchoice en Justdiggit vergroenen in Afrika

Greenchoice en Justdiggit gaan samenwerken om de natuur in Tanzania en Kenia te herstellen en zo samen een positieve impact te maken op het klimaat.

De nieuwe samenwerking is vastgelegd in een vijfjarige overeenkomst en is op Justdiggits klimaatfestival The Raindance Project officieel afgetrapt. Er is inmiddels al een start gemaakt, beide organisaties gaan in Kenia een gebied zo groot als Rotterdam centrum vergroenen (500 Hectare).

In het eerste jaar van de samenwerking gaan de organisaties vijfhonderd hectare in het Maasai gebied in Zuid-Kenia vergroenen. Dat is een gebied zo groot als Rotterdam centrum. Om het verdroogde land te herstellen, worden onder andere negenduizend ‘waterbunds’ gegraven. Dit zijn halvemaanvormige gaten die water langer vasthouden zodat zaden in de grond kunnen ontkiemen. Hierdoor houdt het gebied meer water vast, komt de vegetatie terug en wordt er CO2 opgeslagen.

Het tweede jaar zullen Greenchoice en Justdiggit zich richten op het realiseren van natuurinclusieve landbouw in de Dodoma-regio in Midden-Tanzania. De lokale boeren worden getraind in de Farmer Managed Natural Regeneration (FMNR)-methode en het toepassen regenwaterinfiltratie waardoor er meer dan honderdduizend bomen terugworden gebracht die de landbouwgrond en bodemkwaliteit sterk verbeteren waardoor boeren door te vergroenen meer voedsel van hun land kunnen halen. Door deze methode worden dus niet alleen 100.000 bomen teruggebracht met CO2 opslag, maar worden naast de biodiversiteit ook de leefomstandigheden van duizenden mensen verbeterd.

Greenchoice voert al jaren een duurzaam bosbeleid. De groene energieleverancier beschermt bossen in Brazilië, Indonesië en Peru en plant bossen aan in Oeganda, Tanzania en in Nederland. En nu dus ook in Kenia met Justdiggit.
Marieke van den Hoek, commercieel directeur Greenchoice: “We zijn trots op de samenwerking. De aanpak van Justdiggit, hun gedrevenheid en de optimistische boodschap waarmee ze mensen, bedrijven en organisaties aan zich weten te binden én te activeren, zijn inspirerend. Het past bij Greenchoice. We hebben een gezamenlijk doel: een groene aarde en zijn ervan overtuigd dat we door samen te werken nog meer positieve impact kunnen creëren”.

Wessel Koning, Director Business Development & Partnerships Justdiggit: “Wij zijn erg blij met deze nieuwe partnership met Greenchoice. Greenchoice als groene energieleverancier heeft als boodschap “maak de aarde groener”. Vergroening en het creëren van een groene aarde voor het klimaat is de focus van Justdiggit dus deze samenwerking is een perfecte match. Wij kijken uit naar een mooie en impactvolle samenwerking en zijn ervan overtuigd dat we samen met Greenchoice veel gaan bereiken!”

Over Justdiggit

Zaterdag 14 september wordt de samenwerking afgetrapt tijdens The Raindance Project van Justdiggit. Het zijn drie muziekevenementen, in Kenia, Tanzania en Nederland, waarmee de organisatie vergroening wil positioneren als dé wereldwijde oplossing voor klimaatverandering. De aftrap vindt om 18 uur plaats op het hoofdpodium in het Vondelpark Openluchttheater in Amsterdam.

Justdiggit is een Nederlandse non-profitorganisatie met als missie de wereld groener maken. Justdiggit vergroent op grote schaal gedegradeerd land door regenwater vast te houden en duurzame landbouw te introduceren om gezonde ecosystemen te creëren. De programma’s van Justdiggit houden water vast, halen CO2 uit de lucht, verlagen de lokale temperatuur en hebben een positieve impact op regenval.
Justdiggit vraagt ook via internationale gesponsorde mediacampagnes, en haar klimaatevents The Raindance Project, aandacht voor het belang van vergroening en het klimaat en werkt samen met diverse bedrijven van Tony’s Chocolonely tot Timberland, UN Environment en wordt ondersteund door hun patron Desmond Tutu.