Rabobank steekt $ 1 miljard in duurzaam boeren

Rabobank Noord Amerika zet samen met de Verenigde Naties een fonds op van $ 1 miljard om boeren financieel te ondersteunen in de transitie naar meer duurzame productiemethoden.

Rabobank en de VN willen een programma implementeren dat boeren er toe moet aanzetten meer duurzame methoden te gebruiken, ondanks de hogere kosten die dat met zich meebrengt. Momenteel worden de laatste details besproken met betrekking tot de funding van het programma door de bank. Met het driejarige programma wil Rabobank een mix aanbieden van giften, leningen tegen een lage rente en verzekeringsproducten.

"We moeten boeren stimuleren om hun manier van werken te veranderen”, zei Berry Marttin, lid van de bestuursraad van Rabobank Noord Amerika. De bank heeft al een project gedaan in Brazilië om de ontbossing te verminderen en boeren aan te moedigen hun oogstrotatie aan te passen om daarmee de vruchtbaarheid van de bodem te verbeteren.

Grote foodproducenten als Mars, Unilever en Mondelez dringen al langer aan op meer duurzaamheid in de productieketen. De industrie staat onder druk van consumenten om gezondere producten te maken en transparanter over het productieproces te zijn.In Nederland was er afgelopen maanden kritiek op Rabobank omdat men in een campagne ''growing a better world together'' als slogan gebruikte en afsloot met de tekst "Stel je eens voor… Dat we samen het wereldvoedselprobleem oplossen en dat je ons aan deze belofte mag houden''. Het laatste deel van de tekst werd na klachten uit de commercial gehaald.