Shell hoofdsponsor waterstofraceteam Forze

Shell verbindt zich als hoofdsponsor aan Forze, het waterstofraceteam van studenten van de TU Delft.

Dit team is bezig de snelste raceauto op waterstof te bouwen. Met het sponsorcontract dat begin 2021 inging, moet de volgende stap gezet worden in de ontwikkeling van racen op waterstof. Shell wordt hoofdsponsor om duurzame mobiliteit in brede zin vooruit te helpen en waterstof als een brandstof van de toekomst te stimuleren. Mark Jan Uijl, Team Manager van Forze: “De maatschappelijke relevantie van deze techniek maakt het project uniek.”

Forze is een raceteam van 25 fulltime studenten en 35 parttime studenten, verbonden aan de TU Delft. Samen werken zij aan het ontwikkelen van een raceauto op waterstof. Met hun wagen doen zij niet mee aan onderlinge studentencompetities, maar aan officiële GT-races op de circuits van Zandvoort en Assen. Het ultieme doel is deelname aan Le Mans. En daarmee onderscheidt Forze zich van andere studentenraceteams.

Forze bestaat inmiddels 14 jaar, de samenstelling van de teams wisselt ieder jaar. Samen bouwen ze aan steeds betere, snellere en meer geavanceerde raceauto’s op waterstof. Het huidige team werkt aan de Forze IX, alweer de negende versie. Het moet de snelste tot nu worden, met een maximumsnelheid van 300 kilometer per uur. Sinds september is het team met onder anderen Partnership Manager Jikke de Mol van Otterloo, Chief Engineer Van Dongen en Team Manager Uijl aan de slag. Komende oktober moet de Forze IX af zijn. Dan draagt het team het project en de kennis over aan een volgende lichting, die de wagen verder optimaliseert en klaar maakt om te racen.