Rutger Hamelynck zakelijk directeur NEMO

Rutger Hamelynck is deze week benoemd tot zakelijk directeur van NEMO. Géke Roelink is in februari begonnen als algemeen directeur.

Rutger Hamelynck is nu werkzaam voor NS als hoofd Brand Management en begint per 1 mei 2023 bij NEMO. “De wereld verwacht veel van innovatie en wetenschap voor de uitdagingen van deze tijd. Maar de wetenschap ligt ook onder een vergrootglas. Mensen blijven inspireren en kennis laten maken met wetenschap en techniek is daarom belangrijk. Hierin speelt NEMO een ijzersterke rol. Ik kijk ernaar uit om voor het museum aan de slag te gaan.”

Hamelynck en Roelink starten in een bijzonder jubileumjaar. NEMO bestaat 100 jaar en dat zal binnen en buiten het museum worden gevierd. “NEMO is een onontbeerlijke plek om de blik van jong en oud te verruimen en nieuwgierigheid en verbeelding te stimuleren. Ik verheug mij zeer om samen met Rutger het succes van NEMO in dit kroonjaar voort te zetten”, aldus Roelink.

Beide directeuren zijn benoemd door de raad van toezicht van NEMO, nadat voormalig bestuurder Michiel Buchel begin dit jaar met pensioen is gegaan.

Rutger Hamelynk (1970) studeerde Economie en Kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hamelynck werkte voor ING als hoofd Sponsorships en de afgelopen tien jaar bij NS. In die rollen probeerde hij vaak een verbinding met de culturele sector en de wetenschap te maken. Zo werkte hij eerder samen met NEMO tijdens het Weekend van de Wetenschap, met een Stationslab op Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal en met de Hyperloop.
Daarnaast heeft hij verschillende nevenfuncties in de culturele sector. Onder andere als voorzitter van Stichting Haarlemse Opera en Poppodium Victorie in Alkmaar. Ook zat hij in de raad van toezicht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. “Ik ben zakelijk ingesteld, maar heb ook grote affiniteit met cultuur en wetenschap. Voor mij komen die werelden nu samen in de functie van zakelijk directeur bij NEMO.”

Géke Roelink werkte eerder als directeur-bestuurder van Filmhuis Den Haag. Ook was ze Hoofd Sector Presentatie bij het Eye Filmmuseum (2002 - 2010) en Hoofd Marketing en Studievoorlichting aan de Universiteit van Amsterdam (1998 - 2002). Daarnaast bekleedt en bekleedde zij verschillende nevenfuncties. Momenteel is ze onder meer adviseur van de Raad voor Cultuur en lid van de raad van toezicht van het Imagine Film Festival. In 2022 ontving ze de UNIC Achievement Award voor haar idealistische visie en onvermoeibare inzet.
Roelink studeerde onder meer aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en volgde meerdere programma’ s op het gebied van leiderschap.

Foto: DigiDaan