Staarink verruilt IFFR voor De Doelen

Directeur Janneke Staarink verlaat het International Film Festival Rotterdam (IFFR) om met ingang van 1 augustus de nieuwe algemeen directeur van de Doelen te worden.

"We zochten een krachtige en inspirerende bestuurder. Iemand die ervoor kan zorgen dat iedereen zich thuis voelt in de Doelen”, aldus Mariëtte Hamer, voorzitter van de Raad van Toezicht. "We zijn trots Janneke Staarink, die als directeur van International Film Festival Rotterdam heeft laten zien dat de Doelen het hart van de stad kan zijn, aan te stellen als algemeen directeur en hebben er alle vertrouwen in dat zij onze doelen kan realiseren.”

Janneke Staarink heeft reeds diverse directiefuncties bekleed. Zij was als zakelijk en algemeen directeur werkzaam voor Terschellings Oerol Festival en was sinds 2010 Managing Director en bestuurder van International Film Festival Rotterdam. De Raad van Toezicht van de Doelen ziet in Staarink een verbinder met lef, durf en energie; een persoonlijkheid die met visie verder kan bouwen aan de toekomstbestendigheid van de Doelen.

Bij het IFFR wist Staarink de begroting van het festival sterk te verbeteren door middel van nieuwe partners en goede relaties met fondsen en sponsoren. Ze bracht tal van nieuwe samenwerkingsverbanden in Rotterdam tot stand met onder meer Museum Boijmans van Beuningen en Kunsthal Rotterdam (in Rotterdam Xpanded en MASH-UP!), ROC Zadkine, Erasmus Universiteit Rotterdam, Willem de Kooning Academie en festivallocaties als Theater Rotterdam, LantarenVenster, WORM en de Doelen. Staarink is al jaren voorvechter van meer diversiteit in de culturele sector en maakte zich daar met zichtbaar resultaat hard voor binnen IFFR.

Staarink over haar nieuwe functie: "De Doelen is al jaren het festivalhart van IFFR. Vanuit die rol ken ik het enorme potentieel van deze prachtige locatie. In mijn nieuwe rol wil ik me graag samen met het team bezighouden met de ontwikkeling en positionering van de organisatie en het verbreden van het aanbod aan evenementen. De Doelen speelt niet alleen regionaal een essentiële rol, maar ook nationaal en internationaal. Wat mij betreft gaan we verder bouwen aan samenwerkingen met een grote verscheidenheid aan partners, een innovatief beleid voeren en een inhoudelijk sterke programmering neerzetten met aandacht voor de culturele diversiteit van de stad. We gaan de Doelen op zowel cultureel als op zakelijk vlak nóg steviger positioneren en bestaande en nieuwe relaties met het publiek verder centraal stellen."

Vanaf 1 augustus 2018 vormt Janneke Staarink samen met collega-directeur Anton Vliegenthart de directie van de Doelen. Staarink is opvolgster van directeur-voorzitter Gabriël Oostvogel en interim-directeur Erik Gerritsen.