Switch: Renee Balkema

In een serie interviews vertellen mensen waarom ze in 2017 van baan zijn veranderd en wat hun verwachtingen zijn voor dit jaar. Renee Balkema vertrok op 1 juli bij het Fonds Gehandicaptensport waar hij vijf jaar manager werving was. Half september is hij aan de slag gegaan bij zijn voormalige werkgever én 1% FairShare-partner Noordlease.

Hoe kijk je terug op 2017?
"Een vraag als deze dwingt je even stil te staan en na te denken over wat de afgelopen maanden me gebracht heeft en wat er eigenlijk allemaal is gebeurd. En ik denk dat veel zegt over wat 2017 is geweest. Echt een rollercoaster. Om maar met een lekker cliché te starten… wat is de tijd omgevlogen! Maar het is wel waar, de dagen, weken en maanden gingen als de sprint van Dafne Schippers. De eerste maanden nog binnen het team van Fonds Gehandicaptensport en sinds half september in mijn nieuwe rol bij Noordlease.
Het is best lastig om een warm nest zoals het Fonds is, met geweldige collega’s en prachtige partners te verlaten. Ik ben altijd met een glimlach naar mijn werk gegaan in de 5 jaar dat ik daar als manager werving werkzaam was en die periode heeft me heel leuke momenten en een prachtig netwerk opgeleverd. Het vertrek was hartverwarmend en de reacties die ik heb ontvangen zonder uitzondering heel positief. Enerzijds geeft dit een heel goed gevoel, maar het betekent ook dat je iets goeds achter je laat. Al zal ik altijd op een bepaalde manier verbonden blijven aan het Fonds, daar ben ik van overtuigd. Er is zeker niks mis met af en toe even de stekker er helemaal uit trekken.
Tip: Ik heb in de overstap van het Fonds naar Noordlease echt even een break genomen van dik 2 maanden. Dat eigenlijk voor het eerst dat ik zoiets gedaan heb en wat een aanrader is dat! Er is niks mis met hard werken, maar er is ook zeker niks mis met af en toe even de stekker er helemaal uit trekken. Ik ging fris en opgeladen bij Noordlease aan de slag en daar heb ik nu nog steeds iedere dag profijt van. Ik heb me voorgenomen om dit vanaf nu om het jaar of één keer per 3 jaar te doen.”

Waarom de overstap van Fonds Gehandicaptensport (terug) naar Noordlease?
"Ik vind het belangrijk om nieuwe dingen te blijven doen in het leven, ook als het gaat om mijn werk. Ik ben niet iemand die enorm carrière gedreven is of doelgericht een pad uitstippelt. Ik probeer alles wat ik doe met een bepaalde bevlogenheid en betrokkenheid te doen. Onder het motto… als je het dan toch doet, doe het dan met een beetje beleving! Op die manier komt ook altijd als vanzelf weer iets nieuws op mijn pad,; wat mogelijk een kans is. Binnen het kleine team van Fonds Gehandicaptensport was er weinig ruimte voor een veranderende rol en ik merkte aan mezelf dat het na ongeveer 4,5 jaar tijd was voor iets nieuws. Ik stond dus open voor iets nieuws en toen kwam Noordlease weer voorbij…
Ik heb eerder bij Noordlease gewerkt, maar destijds in een heel andere situatie. Inmiddels is het bedrijf overgenomen door het grote Hitachi en hebben we serieuze plannen en is de ambitie groot. De overname van Leasevisie begin december is daarin een eerste stap geweest en het bewijs dat we dingen in beweging gaan zetten. Ik wil graag een rol spelen in deze transitie van een regionale speler met landelijke activiteiten, naar een landelijke organisatie met een Europese scoop. In een rol waarin ik niet alleen verantwoordelijk ben voor marketing en communicatie, maar ook voor innovatie, productontwikkeling en research biedt het mij veel uitdaging en ruimte voor… jaja weer een klassieker…. persoonlijke ontwikkeling.”Creëer met elkaar een duidelijk stip op de horizon, bepaal de route daar naartoe en ‘stick to that plan."

Wat zie je komende jaren als belangrijke ontwikkelingen op jouw vakgebied?

"Het durven maken van keuzes in een wereld die zich enorm snel ontwikkelt, waardoor je de neiging hebt om van de ene trein op de andere te springen. Niet doen!In onze branche gebeurt bijvoorbeeld veel in de transitie van de klassieke brandstoffen naar nieuwe vormen van energie. En hebben we te maken met discussies over bijvoorbeeld ‘van bezit naar gebruik’ en of een leasemaatschappij zich nog wel moet focussen op de inzet auto’s of nu al vooral bezig moet zijn met het invulling van een mobiliteitsbehoefte van de klant. De gemiddelde marketeer trekt zich bij vlagen de haren uit het hoofd in het bijhouden van alle ontwikkelingen op het gebied van marketing en technologie. Laat je niet te veel leiden, maar zorg dat je koers houdt.; Creëer met elkaar een duidelijk stip op de horizon, bepaal de route daar naartoe en ‘stick to that plan’! Vele wegen leiden tot Rome, er is niet maar één route naar succes. Probeer niet op iedere innovatie mee te liften, maar ga altijd uit van datgene wat er al is en bepaal in de uitvoer of nieuwe dingen écht toegevoegde waarde bieden. Bij Hitachi noemen ze dit ‘Harmonie’. Met elkaar bepaal je wat je gaat doen en hoe je dat gaat doen, vervolgens is een ieder ‘loyaal’ aan het plan en de uitvoer hiervan. In Nederland hebben we de neiging om hier continu weer vraagtekens bij te plaatsen en gedurende de uitvoer van de operatie met nieuwe ideeën te komen. Dat kán goed zijn, maar lang niet altijd. Wees daar kritisch in en hou vooral vast aan dat wat je met elkaar al bepaald hebt. Het continu doorvoeren van kleine aanpassingen en verbeteringen in de uitvoer van het plan zijn vaak beter dan het rigoureus veranderen van koers.”

Wat zijn je ambities voor dit jaar?

"Beter worden in wat ik nu doe. Vooral het ontwikkelen van een visie en vaardigheden als het gaat om innovatie en product development. Ik moet mezelf de branche nog meer eigen gaan maken. En natuurlijk het succesvol doorvoeren van de transitie van Noordlease. Daar was het mij allemaal om te doen, dit traject meemaken en een belangrijke rol spelen in het toekomstige succes van dit bedrijf.Persoonlijk moet ik weer een beetje meer in beweging komen. Dus echt weer fit worden en ik hoop eind 2018 ergens een marathon te lopen.”

Waar verheug je je het meeste op in 2018?
"Naast de twee wintersportvakanties die inmiddels gepland staan heb ik met een vriend het snode plan bedacht om de Tour de France weer te bezoeken en dan natuurlijk de etappe met aankomst op Alpe d’Huez! Staat op de bucketlist en daar komt dus een vinkje achter in 2018. Verder zie ik wel wat er allemaal gaat gebeuren. Werktechnisch denk ik niet dat het een heel saai jaar gaat worden, en dat klinkt als muziek in de oren!”