Goede doelen profiteren van economie en erfenis

Goede doelen profiteren flink van het gunstig economisch tij. Dat meldt De Volkskrant. De opbrengsten uit donaties en vooral nalatenschappen zijn in 2016 met 13 procent gegroeid. In totaal haalden de 25 grootste filantropische instellingen vorig jaar 822 miljoen euro binnen uit eigen fondsenwerving. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de opbrengsten van de grootste 25 goede doelen.

Kankerfonds KWF blijft met ruim 119 miljoen euro veruit het grootste goede doel in Nederland. Het Oranjefonds, de Hartstichting en reddingsorganisatie KNRM zagen hun inkomsten fors toenemen dankzij giften uit grote erfenissen. Het Oranjefonds, op de derde plek, profiteerde enorm door de donatie van 51 miljoen van familiefonds Stichting Neyenburgh, opgericht door de eigenaar van het bedrijf waar de Silvo Gehaktkruidenmix werd bedacht.

De laatste twee jaar laten de inkomsten weer een duidelijk stijgende lijn zien. Twintig van de grootste doelen haalden vorig jaar meer geld op. Het vertrouwen dat donateurs hebben in goede doelen is weer op hetzelfde niveau gekomen als voor de crisis.