Real Madrid weer rijkste club

Na een afwezigheid van twee jaar staat Real Madrid weer aan de top van de Deloitte Money League met een recordomzet van 750,9 miljoen euro.

De winnaar van de UEFA Champions League en FIFA Club World Cup realiseerde een commerciële groei van 18% naar 356,2 miljoen euro en passeerde daarmee Bayern München als de club met de grootste commerciële inkomsten.
FC Barcelona klimt naar de tweede plaats van de top 20 clubs met de hoogste omzet. De inkomsten van de club stegen met 42,1 miljoen (6%) naar 690,4 miljoen euro, vooral door een groei in commerciële inkomsten zoals het lucratieve nieuwe vierjarige shirtsponsorship met Rakuten sinds 2017. Nieuwe deals met Nike en Beko en de plannen met het stadion Camp Nou moeten er voor zorgen dat men weer dichter tegen de club uit Madrid aankruipt.
Manchester United staat derde in de lijst met 666 miljoen euro, gevolgd door Bayern München (629,2 miljoen) en Manchester City (568,4 miljoen).

Samen hebben de 20 top clubs een nieuwe recordomzet van 8,3 miljard euro. Ze passeren daarmee voor het eerst de 8 miljard euro grens. Mediarechten zijn de belangrijkste inkomstenbron voor de clubs uit de top 20 met een aandeel van 43%, gevolgd door 40% uit commerciële inkomsten en 17% uit recettes. De groei van de commerciële inkomsten (plus 2%) zet echter door, vooral ook omdat er in het seizoen 2017/18 geen nieuwe cyclus van uitzendrechten is begonnen in Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje.

De Money League laat opnieuw zien hoe belangrijk kwalificatie voor en prestaties in een van de UEFA clubcompetities zijn met verbeterde posities voor Liverpool, Chelsea, Tottenham, AS Roma, Everton en AC Milan, terwijl Arsenal, Juventus, Leicester City en Southampton daalden of zelfs uit de top 20 vielen na minder inkomsten uit de Europese competities. De impact van de UEFA clubcompetities zal komend jaar nog groter worden door de groei van het bedrag dat verdeeld zal worden over de clubs naar 2,55 miljard in 2018/19 van 1,84 miljard in 2017/18. De komst van een derde Europese clubcompetitie moet met zijn inkomsten uit de mediarechten de kloof tussen de clubs uit andere competities met die uit de vijf grote voetballanden verkleinen.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar bestaat de top 20 alleen uit clubs uit die vijf grote voetballanden. De top 20 wordt traditioneel gedomineerd door clubs uit de Premier League met 9 clubs. Uit de Serie A komen vier clubs. De Primera Division en Bundesliga zijn vertegenwoordigd met drie clubs en Frankrijk met 1 club. In de top 30 staan maar drie clubs uit andere landen (FC Zenit St Petersburg, Beşiktaş en S.L. Benfica). Benfica staat nummer 30 met 150 miljoen. Feyenoord en Ajax staan daar met een begroting van respectievelijk 99,4 miljoen en 90,1 miljoen nog ver onder.

De Deloitte Football Money League is hier te downloaden.