Eerste toelagen Yvonne van Gennip Talent Fonds

In het Olympisch Stadion in Amsterdam hebben vanavond 23 talenten uit 14 verschillende takken van sport een bijdrage ontvangen uit het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Variërend van een snowboarder die bezig is om zich voor de komende Winterspelen te kwalificeren tot een deelnemer aan de Deaflympics, de Olympische Spelen voor dove sporters.

Het is de eerste keer dat het fonds tot uitbetalingen is overgegaan. Het Yvonne van Gennip Talent Fonds zet zich in om fondsen te werven om daarmee talentvolle sporters een kans te geven de top te behalen. Niet alleen omdat het belangrijk is voor de sporter zelf, maar ook voor zijn omgeving ende sport die hij/zij bedrijft in het bijzonder.

Initiatiefneemster Yvonne van Gennip: "De topsport in Nederland zit financieel vreemd in elkaar. Voor talenten in sommige sporten is er helemaal geen geld en voor andere sporten een beetje. Ook moet je eigenlijk al heel goed zijn om voor financiële steun in aanmerking te komen. En dan is het nog steeds geen vetpot.”Vandaar dat de voormalig olympisch kampioene schaatsen al jaren actief is om sporttalent te ondersteunen. Eerst met de crowdfundingsite ‘Talentboek.nl’, een project dat ze inmiddels in haar onlangs opgezette fonds onder heeft gebracht. Haar nieuwe activiteit werd door de Vrienden Loterij omarmd, waarna een toelage van 100.000 euro aan het Yvonne van Gennip Talent Fonds werd toegekend.

Van Gennip: "Om voor een donatie uit het fonds in aanmerking te komen, moet het talent een NOC*NSF-talentstatus hebben of zich gekwalificeerd hebben voor een EK of WK of niet langer dan twee jaar geleden hieraan hebben deelgenomen. Verder moet aannemelijk worden gemaakt dat het talent niet over voldoende financiële middelen beschikt voor een goede ontwikkeling van zijn of haar carrière.”De criteria zijn bepaald door een toetsingscommissie waarin de voormalige topcoaches Charles van Commenné (NOC*NSF) en Robert Eenhoorn (directeur AZ) zitting hebben.
Van Gennip: "Dit fonds probeert te voorkomen dat ambitieuze talenten om de verkeerde reden afhaken. Iedereen moet zoveel mogelijk geholpen worden zijn of haar doel te bereiken. Daarom ben ik blij om ze op deze manier een duwtje in de goede richting te geven.”

De talenten die een bijdrage hebben gekregen zijn: Eelke de Boer, Machteld van Foreest, Lucas van Foreest, Adil Belkaid, Mauro Martin, Julian Bijsterbosch, Yindi Beekveldt, Jordy Mol, Thalissa Wijkstra, Caya Scheepens, Dave Koelman, Lars Bottelier, Glenn de Blois, Lucinde Wiersema, Bowien Jansen, Wesley de Haas, Sjurnailys Supriana, Dyonnailys Supriana, Melissa Boyden, Eveline van den Bergh, Jaydin van der Eerden, Nadine Hollander, Shaniqua Paesch.