EK 2017 en WK 2019 3x3 basketball naar Amsterdam

De Nederlandse Basketball Bond, TIG Sports en House of Sports mogen van de internationale basketballbond FIBA in 2017 de Europese kampioenschappen en in 2019 de Wereldkampioenschappen 3x3 basketball in Amsterdam organiseren. Dat heeft FIBA Executive Director Europe Kamil Novak op een persconferentie in de ambtswoning van Amsterdam bekend gemaakt.

De Amsterdamse wethouder sport Eric van der Burg kan twee topevenementen toevoegen aan de lange lijst topsportevenementen die al op de Amsterdamse sportevenementenkalender staan. ‘En ik doe dat met groot plezier; dit zijn evenementen waar ik enthousiast van word,’ aldus Van der Burg. ‘Amsterdam is de bakermat van de basketballsport in Nederland. De hoofdstad heeft als ambitie om in 2020 de meest bewegende stad van Europa te zijn. Een urban sportvariant als 3x3 basketball draagt enorm bij aan dat streven. Wij gaan het 3x3 basketball op het Museumplein een fantastisch podium bieden met als doel het basketball in de volle breedte in Amsterdam een geweldige impuls te geven.’

Voor de Nederlandse Basketball Bond zijn de twee grote evenementen niet alleen een stimulans om 3x3 basketball in Nederland verder uit te rollen, maar ook de internationaal leidende positie van de nationale 3x3 teams vast te houden. Voor 2020 staat 3x3 basketball op de nominatie bij het Internationaal Olympisch Comité om de Olympische status te verwerven. Deze beslissing wordt in juli van dit jaar door het IOC genomen. Het Nederlands vrouwenteam voert de wereldranglijst aan. Dat is ook bij de vrouwen onder 18 het geval. Ook de Nederlandse mannen en de onder 18-selectie scoren torenhoog op de wereldranglijsten.

Frank Berteling, directeur van de Nederlandse Basketball Bond: "Twee van zulke evenementen, vol sfeer en op een geweldige locatie ,zullen een enorme bijdrage leveren aan de zichtbaarheid en bekendheid van de sport. Laten we als basketballend Nederland met z’n allen deze geweldige kans pakken om basketball voor eens en altijd op de kaart te zetten. Zorg dat je het niet mist!"

Niels Markensteijn, directeur van TIG Sports: ‘Een zeer kansrijke combinatie om de urban sporten in Amsterdam nog beter dan vorig jaar de ruimte te geven. Wij streven er met TIG Sports naar om sport op een vernieuwende manier naar het grote publiek te brengen, zoals wij dat ook heel succesvol hebben gedaan in 2015 met de Wereldkampioenschappen Beachvolleybal op bijvoorbeeld de Hofvijver in Den Haag en de Dam in Amsterdam. Maar ook met de organisatie van de Europese kampioenschappen atletiek hebben wij vorig jaar in het Olympisch Stadion en op het Museumplein met de EK een nadrukkelijke volgende stap gezet. Dat willen we in Amsterdam – samen met House of Sports – in 2017 en 2019 ook met 3x3 basketball doen. Wij gaan twee topevenementen neerzetten, die een nieuw perspectief geven aan het snelle en zeer attractieve 3x3 basketball."

Patrick Wouters van den Oudenweijer, directeur House of Sports: "Wij kijken er als House of Sports naar uit om de krachten met TIG te bundelen. Toen bleek dat we beide met deze events bezig waren, hebben we direct gezegd, dit gaan we samen doen. Samen sterk! Een unieke samenwerking in relatie tot wat uiteindelijk met het WK in 2019 tot een uniek event moet leiden. 3x3 Basketball is internationaal volop in ontwikkeling. Met de EK komend jaar als belangrijke tussenstop en in 2019 de Wereldkampioenschappen 3x3 in hartje Amsterdam als de ultieme finale. De stad waar veel Nederlandse basketball historie ligt."
Ook House of Sports heeft bijzondere ervaring met het organiseren van aansprekende, innovatieve evenementen. Het sportmarketingbureau legde in 2014 in het Olympisch Stadion de Coolste Baan van Nederland neer en gaat in 2018 opnieuw met een tijdelijke ijsbaan in het Olympisch Stadion de Wereldkampioenschappen allround langebaanschaatsen organiseren.'

De Europese kampioenschappen 3x3 basketball staan voor 7 tot en met 9 juli op het programma. De datums voor de WK van 2019 zijn nog niet vastgesteld. Rond de EK in 2017 speelt zich op het Museumplein in Amsterdam van 5 tot en met 9 juli de tweede editie van de Urban Sports Week Amsterdam af.