Joost Romeijn: “We hopen met Sunweb Sports & Events een brede sport-touroperator te creëren.”

Sunweb en NOC*NSF gaan een partnership aan tot en met de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024. Doel van het partnership is het aanbieden van reizen aan fans om sportwedstrijden te bezoeken. Joost Romeijn, eigenaar van Sunweb Sports & Events, legt uit waarom Sunweb partner wordt van NOC*NSF.

Hoe zijn jullie met elkaar in contact gekomen?
Joost Romeijn: “Het is ontstaan met het idee van een TeamNL-bus. Die vraag is bij een van de aan ons gelieerde bedrijven binnengekomen. Uit de gesprekken bleek dat er op meerdere plekken een vervoersbehoefte was. Zo is het balletje gaan rollen.”

Waarom zijn jullie een samenwerking met NOC*NSF aangegaan?
“Sunweb heeft een product dat heel erg bij sport past. Sport en reizen zijn beide activiteiten die mensen graag in hun vrije tijd doen. Het is voor ons de uitdaging om onze corebusiness van reizen organiseren te combineren met het kijken naar sport. Het vak van reizen kennen we wel. In combinatie met NOC*NSF en de bonden hopen we met Sunweb Sports & Events een brede sport-touroperator te creëren die mensen enthousiast maakt om naar sportwedstrijden te gaan kijken. Wij denken dat dit een fantastische combinatie is. Dit is anders dan het partnership dat we hebben met Team Sunweb, waar we puur de sponsor zijn. Hierbij kunnen we ons vak van het organiseren van reizen combineren met het partnership. Het is een belangrijk partnership om verder te groeien met ons merk.”

Door dit partnership hebben we in een keer veel meer sport te pakken

Joost Romeijn

Wat is Sunweb Sports & Events?
“Sunweb Sports & Events is binnen Sunweb een apart bedrijf dat zich puur bezighoudt met het organiseren van reizen van sportfans naar evenementen. We hebben al een overeenkomst met de KNVB als reispartner. We doen een beetje Formule 1 en we zijn reispartner voor Team Sunweb. Door dit partnership daar in onder te brengen hebben we natuurlijk in een keer veel meer sport te pakken. Er zijn 29 bonden in TeamNL die hier aan meedoen. Je zult voor de ene bond meer organiseren dan voor de andere, maar door het partnership met NOC*NSF en TeamNL bestrijken wij de sport over de hele breedte én bereiken wij ook de sportfans over de hele breedte.”

Wat kunnen de fans verwachten?
“Fans kunnen verwachten dat ze op een makkelijkere manier naar het sportevenement kunnen reizen van de sport waar ze van houden. Sunweb is fan van sport. We ondersteunen niet voor niets Team Sunweb. Rondom de wielerploeg doen we al wat we nu ook gaan doen: fans naar de wedstrijden brengen. We hebben bijvoorbeeld de Sunweb hang-outs langs het parcours. Daar creëren we een plek waar de fans bij elkaar kunnen komen en waar je samen de beelden van de koers kunt volgen. Dat willen we in de toekomst ook voor andere sporten gebruiken. En we gaan een stapje verder. We brengen niet alleen fans naar de wedstrijden, maar we brengen ze ook in contact met de topsporters en de teams door middel van ontmoetingen en een kijkje achter de schermen tijdens de evenementen.”

Hoe gaat het in de praktijk werken?
“We gaan reizen aanbieden voor de Olympische Spelen, te beginnen met Tokyo 2020. En we gaan samenwerken met de TeamNL-bonden, waardoor we een heel breed palet aan sporten en evenementen kunnen aanbieden. Als er een bepaald evenement is van een bond zoals een EK of WK en er is belangstelling om daar met veel fans naar toe te gaan, zetten wij samen met de bond een arrangement in de markt. Het organiseren van de reis is onze professie, de bond kent de supporters. Samen organiseren we de reis waarbij het stuk marge dat we hebben voor een deel teruggaat naar de bond. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten. Dat kan soms ook heel ad-hoc, want je weet nooit hoe ver een team op een toernooi komt. De eerste samenwerking is er al met de KNLTB en de Davis Cup eind 2019."
"Wat betreft de Olympische Spelen krijgen we via NOC*NSF de beschikking over de tickets voor de wedstrijden. Wij gaan met onze eigen charters naar Tokyo en bieden het grote publiek het complete pakket inclusief vlucht, accommodatie en tickets voor de verschillende wedstrijden. Die proberen we op een dergelijke manier aan te bieden dat het betaalbaar blijft, waarbij je ook weet dat Tokyo geen goedkope stad is. Maar in 2024 zijn de spelen in Parijs en dat biedt veel meer mogelijkheden wat betreft hotels en reizen. Daar zullen we het supportersstuk makkelijker kunnen invullen. Dat is ook een van de redenen dat we het contract tot die spelen zijn aangegaan.”

Het organiseren van de reis is onze professie, de bond kent de supporters

Sportreizen verwacht veel improviserend vermogen, zoals ook weer bleek bij de winterspelen in Pyeongchang.
“Het organiseren van de reizen en het ter plekke snel inspelen op veranderingen is niet nieuw voor ons. We brengen jaarlijks miljoenen mensen naar hun vakantiebestemming en daar gebeurt ook altijd van alles. We hebben de ervaring om problemen snel op te lossen. Niet bij de Olympische Spelen, maar we gaan er van uit dat we dat kunnen. We krijgen straks in het Holland Huis ook een desk waar we vragen van supporters kunnen beantwoorden.”

Wat zijn jullie verwachtingen qua aantallen supporters die naar Tokyo gaan?

“We verwachten wel enkele duizenden supporters te vervoeren. Het is een mooie aanleiding om een keer naar Japan te gaan, naast de sport. Ik denk dat er veel mensen zijn die Japan op hun lijstje hebben staan. Deze combi biedt een mooie gelegenheid. We gaan ook extra rondreizen aanbieden voor mensen die naar de spelen gaan.”

NOC*NSF had een jarenlange verbintenis met ATPI. Hoe zijn jullie daar mee omgegaan in de contractbesprekingen?
“NOC*NSF wilde een bepaalde verandering in de relatie met ATPI aanbrengen. NOC*NSF heeft ons erbij gehaald. Wij hebben geen directe link met ATPI. Wij vinden dat het heel chique is opgelost en hebben waardering voor ATPI dat ons de ruimte geeft om nu al in te stappen en ons de mogelijkheid geeft om de business te ontwikkelen waar zij niet de focus op hebben. Wij zijn een massa-touroperator en supportersreizen is nu eenmaal meer massa. ATPI is veel meer ingericht op het verzorgen van op maat gemaakte sponsorreizen voor de zakelijke markt en zij blijven ook de sporters vervoeren. Op die manier zullen we elkaar niet in de wielen rijden en kunnen we voor Tokyo goed naast elkaar partner zijn. Als ATPI na Tokyo stopt als partner van NOC*NSF zullen wij dat deel oppakken.”

We verwachten wel enkele duizenden supporters te vervoeren

Wat kunnen we nog meer verwachten van Sunweb Sports & Events op het gebied van partnerships?
“We hebben nu voetbal en breed Olympische sporten met NOC*NSF en de bonden. Dat is nogal wat. We gaan dit eerst goed van de grond krijgen. Het is een uitdaging om voor sporten waar in het verleden niet of nauwelijks iets georganiseerd werd wat betreft supportersreizen, dat aan de gang te krijgen. We merken bij de bonden in ieder geval veel enthousiasme hiervoor. We zullen ons wel laten leiden door de supporter. In het wielrennen combineren we wel voor supporters de deelname aan een amateurtoertocht met een bezoek aan een koers of grote ronde, maar we zullen niet de touroperator worden voor 250 man die de marathon in New York gaan lopen. Onze ambitie ligt bij het grote publiek.”

En dat wordt straks een oranje Sunweb TeamNL-vliegtuig dat opstijgt naar Tokyo?
“Dat is een leuk idee, maar zo mooi zal het misschien niet worden. Dat is ook een redelijk dure exercitie. We zijn nu in onderhandeling met verschillende airlines, dus we zullen zien.”