Mazda MX-5 Cup 2019 van start

In 2019 gaat een nieuwe Cup raceklasse van start in de Benelux, de Mazda MX-5 Cup gebaseerd op het allernieuwste model Mazda MX-5.

Op zondag 7 oktober vond de officiële perspresentatie plaats op circuit Zandvoort door Jur Raatjes, directeur public relations Mazda Motor Nederland en Dick van Elk, directeur van V-Max Racing Management, organisator en promotor van deze nieuwe Mazda MX-5 Cup.

Gereden wordt met een volledig voor circuitgebruik aangepaste MX-5 met een gewicht van ca. 960 kg en 184 PK. Per weekend worden er twee sprint races verreden van 30 minuten. Deze nieuwe Cup is bedoeld voor een brede groep rijders, van ervaren rijders die terug willen naar het echte Cup racen in een moderne achterwiel aangedreven auto tijdens 6 mooie evenementen op de circuits in de Benelux maar ook voor jongeren en beginnende coureurs voor wie de auto een uitdaging is. De verkoopprijs van de auto inclusief Mazda MX-5 Cup raceoverall is definitief vastgesteld op € 31.500,- exclusief BTW. Het inschrijfgeld voor een volledig seizoen ligt op € 6.000,- ex. BTW.

Het race format bestaat uit twee vrije trainingen van 30 minuten, een kwalificatie van 20 minuten en twee sprintraces van 30 minuten. Voor de eerste race wordt een “reversed grid” gebruikt waarbij de eerste 10 deelnemers omgekeerd worden in de startvolgorde. Naast een overall klassement zijn er twee klassementen voor de Nederlandse NK en Belgische BK deelnemers. Tevens wordt er een dealers Championship opgezet voor de deelnemende Mazda dealers in de Benelux.

De nieuwe Mazda MX-5 Cup, de in 2018 opgestarte Fiesta Sprint Cup, de Supercar Challenge en de GT&Prototype Challenge worden georganiseerd door V-Max Racing Management uit Breda bestaande uit Dick van Elk, Renata Aartsen, Ron Boon en Koen Wijckmans (cup coördinator België). Zij nemen op dagelijkse basis de gehele organisatie voor hun rekening. Samen met een zeer groot team van enthousiaste vrijwilligers organiseren zij de evenementen in binnen- en buitenland.

Naast alle technische- en organisatorische zaken besteedt V-Max ook veel aandacht aan PR en publiciteit voor de Mazda MX-5 Cup. Er is een overeenkomst met RTL 7 als mediapartner voor het uitgebreid ondersteunen van de klasse en natuurlijk de TV uitzendingen. Er staan minimaal 7 uitzendingen gepland, 5 x een half uur en een Finaleverslag en een jaaroverzicht van een uur. Alles wordt uitgezonden op de zondag-middag met een herhaling op de zaterdag er na. De productie is zoals in handen van Bright Sight Media van Jordy van Kouwen.

Racekalender

De Mazda MX-5 Cup rijdt in 2019 tijdens 6 evenementen op 4 verschillende circuits in de Benelux waaronder Spa-Francorchamps. Vrijwel alle wedstrijden worden gereden samen met de andere door V-Max Racing Management georganiseerde raceklassen zoals de Supercar Challenge en de Fiesta Sprint Cup.

Racedagen:
Jumbo Familiedagen, Circuit Zandvoort (NL)
Zolder Superprix , Circuit Zolder (BE)
Gamma Racing Days, TT-Circuit Assen (NL)
Truck GP, Circuit Zolder (BE)
Spa Racing Festival, Spa-francorchamps (BE)
Hankook Finaleraces, TT-Circuit Assen (NL)