Olympische Spelen beginnen 23 juli 2021

De Olympische Spelen die vanwege het coronavirus zijn uitgesteld tot volgend jaar, vinden nu plaats van 23 juli tot 8 augustus 2021. Dat maakten het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Japans organisatiecomité voor Tokyo 2020 vandaag bekend. De Paralympische Spelen schuiven hiermee ook op en starten op 24 augustus en eindigen op 5 september.

Het IOC en de Japanse organisatoren beslisten afgelopen dinsdag om de Spelen niet in 2020 te laten plaatsvinden. Er werd nog niet gecommuniceerd over wanneer die van start gaan. Het IOC verwachtte een definitieve beslissing binnen drie weken, maar de knoop is een stuk eerder doorgehakt.

Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF: “Goed dat er nu duidelijkheid is. Vooral voor de sporters die nu weer kunnen plannen. Een verschuiving naar het voorjaar zou voor wat betreft weersomstandigheden mooi zijn geweest. Aan de andere kant, we bereiden ons al zeven jaar met Thermo Tokyo voor op de warmte straks in Tokyo.”

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF: “Opnieuw een snel besluit van IOC en Japan. We weten nu waar we aan toe zijn. Ik snap dat er voor gekozen is een vol jaar voor de nieuwe voorbereidingen te nemen. Dat zullen wij ook doen. Zodra de coronacrisis bezworen is, en laten we hopen dat dit spoedig het geval zal zijn, maken we de stand van zaken van de Nederlandse sport op en bepalen we op welke wijze wij in 2021 met TeamNL naar Tokyo gaan.”