Olympische Spelen definitief naar Parijs en Los Angeles

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de Olympische Spelen van 2024 en 2028 definitief toegewezen aan Parijs en Los Angeles. De stemming voor beide steden was unaniem.

Onofficieel was al bekend dat Parijs en Los Angeles de spelen zouden organiseren. Ze waren de enige die nog geinteresseerd waren in de organisatie van de spelen. De leden van het IOC moesten de Spelen van 2024 en 2028 alleen nog officieel toewijzen. Dat gebeurde woensdag tijdens het congres in de Peruaanse hoofdstad Lima. De ratificatie van de gaststeden was unaniem.

Het comité ging begin juli akkoord met het voorstel om twee Spelen tegelijk toe te wijzen, iets wat slechts &&n keer eerder is gebeurd. In 1921 bepaalde het IOC dat Parijs de Spelen van 1924 zou krijgen en Amsterdam die van 1928."
Dit is een win-winsituatie voor Parijs, Los Angeles en de gehele olympische beweging", aldus IOC-voorzitter Thomas Bach.

Los Angeles had zich ook kandidaat gesteld voor de organisatie van de Spelen van 2024, maar zegde het IOC in juli toe dat het vier jaar langer kan wachten. Daarvoor ontvangt de Amerikaanse stad een bedrag van 1,8 miljard dollar.
Het is de derde keer dat de Spelen in Parijs worden georganiseerd. De Franse stad huisvestte het evenement eerder in 1924 en 1900. Los Angeles trad op als gastheer in 1932 en 1984. De eerstvolgende Zomerspelen worden in 2020 in het Japanse Tokio gehouden. De Winterspelen zijn volgend jaar in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, gevolgd door Peking in 2022.