Vestas opnieuw in de Volvo Ocean Race

Op dinsdag 21 maart 2017 lanceerde Vestas 11th Hour Racing in Newport, Rhode Island zijn campagne voor 2017-18. Het is de tweede achtereenvolgende keer dat het Deense energiebedrijf deelneemt aan de Volvo Ocean Race.

De deelname gaat dit keer in samenwerking met 11th Hour Racing en met een duidelijke duurzaamheidsboodschap. De bekendmaking viel samen met een bijeenkomst in het Deense Aarhus, waar tevens werd aangekondigd dat de vloot tijdens de laatste etappe een boei zal ronden (fly by) ter hoogte van de Deense stad.

Aan het roer van Vestas 11th Hour Racing staan Charlie Enright en Mark Towill. Dit duo debuteerde in de laatste editie als schipper en algemeen manager van Team Alvimedica. Vestas 11th Hour Racing is het vierde, officiële team voor de komende Race, die op 22 oktober begint en wordt ingezet om de duurzaamheidsboodschap rondom de wereld aan de man te brengen.
"Het is een spannende tijd”, aldus Enright. "We hebben een sterke groep van sponsors bijeen weten te brengen. De boot heeft inmiddels in Lissabon de refit ondergaan en is voorzien van de nieuwe bestickering. Het wachten is nu op dat wij overkomen voor de tewaterlating. We werken hard aan de samenstelling van een competitief team op weg naar de start. In april en mei staat een aantal trans-Atlantische oversteken op het programma.”

De Vestas 11th Hour Racing-campagne biedt Vestas een uniek platform voor het uitdragen van zijn visie; de mondiale leider zijn in duurzame energieoplossingen."De Volvo Ocean Race is voor Vestas een bewezen platform en past strategisch geweldig goed bij ons. Hiermee kunnen we onze nieuwe visie en toonaangevende energieoplossingen in onze belangrijkste markten bevorderen en onze klanten erbij betrekken”, aldus Vestas President en CEO Anders Runevad.
"De deelname is ook zeer geschikt voor 11th Hour Racing, een programma van The Schmidt Family Foundation. Deze stichting brengt strategische partnerships binnen de zeilwereld en marine communities tot stand. Dit ter promotie van systematische verandering voor het welzijn van het zeemilieu. Bovendien geeft onze samenwerking met 11th Hour Racing een zeer sterk signaal af. Twee toonaangevende spelers binnen duurzaamheid, die krachten bundelen ter bevordering van duurzame oplossingen binnen wind en water."

Wendy Schmidt, medeoprichter van 11th Hour Racing en voorzitter van The Schmidt Family Foundation, voegt toe: "Mark en Charlie hebben zich de afgelopen twee jaren ingezet als ambassadeurs voor 11th Hour Racing. Tijdens de laatste Volvo Ocean Race hebben zij met eigen ogen kunnen aanschouwen op hoeveel manieren vervuiling en plastic afval het zeeleven vernietigen en ons allen bedreigt. Ons partnership met Vestas gaat over inspirerende, positieve verandering in de manier waarop we denken over energie en de natuurlijke hulpbronnen van de planeet."

Vestas nam in 2014-15 deel met Team Vestas Wind, dat in de tweede etappe aan de grond liep. Tegen alle verwachtingen in werd de zwaar gehavende boot gerestaureerd om vervolgens in Lissabon weer aan de start van de achtste etappe te verschijnen. Het Nederlandse Powerhouse was destijds de co-sponsor van de boot.
Het is voor de tweede keer in de geschiedenis van de Volvo Ocean Race, en voor het eerst sinds 1993-94 dat drie grote teamsponsors terugkeren voor een tweede achtereenvolgende Race. Het gaat om Vestas, Dongfeng en MAPFRE. Het Nederlandse Team AkzoNobel van schipper Simeon Tienpont brengt het totaal aantal officieel aangekondigde teams op vier, met nog altijd zeven maanden te gaan voor de start van de komende Race.